Michel Foucault düşüncesinde özne problemi ve Koronavirüs (COVID-19) pandemisinde özne
The question of subject in Michel Foucault and the notion of subject in Coronavirus (COVID-19) pandemic
- Tez No: 675726
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ SERTAN BEŞER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Sosyoloji, Philosophy, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Michel Foucault, özne, jeneoloji, arkeoloji, sınır deneyim, salgın hastalık, Koronavirüs (COVID-19) pandemisi, Modern Felsefe, Orta Çağ Felsefesi, Antik Yunan Felsefesi, Michel Foucault, subject, geneology, archaeology, border experience, epidemic disease, Coronavirus (COVID-19) pandemic, Modern Philosophy, Medieval Philosophy, Ancient Greek Philosophy
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan ve Toplum Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan ve Toplum Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
'Michel Foucault Düşüncesinde Özne Problemi ve Koronavirüs (COVID-19) Pandemisinde Özne' başlıklı bu çalışma; ünlü Fransız düşünür Michel Foucault'nun özne fenomenine yönelik fikirlerini, özgün entelektüel mirası içerisindeki konumlanma şekliyle ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu amaçla çalışmanın birinci bölümünde, özne fenomeninin Batı düşünce tarihi içerisinde geçirdiği dönüşümlerin izi sürülerek kısa bir 'Foucault öncesi özne tarihi' incelemesi yapılmıştır. Foucault düşüncesinde özne fikrinin detaylı analizi ikinci bölümle başlamaktadır. Bu bölümde sırasıyla; Foucault'nun özneye yönelik düşüncelerini ifade ederken kullandığı özgün kavramlar, özne düşüncesini inşa ederken başvurduğu yöntemler ve son olarak da düşünürün özneye ilişkin fikirlerinin özdeyişi olarak öne çıkan argümanları incelenmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise Foucault'nun özne fikrinin, günümüz dünyasında cereyan eden olayları anlamlandırmada felsefi bir dayanak olarak başvurulmasının olanakları sorunsallaştırılmıştır. Bu amaçla cüzzam, veba ve çiçek hastalığı gibi küresel çapta etkileri olmuş salgın hastalıklar Koronavirüs (COVID-19) salgınının da ele alınmasıyla sonlanacak şekilde, süreç yönetimi bağlamında mercek altına alınmıştır.
Özet (Çeviri)
This study titled“The Question of Subject in Michel Foucault and the Subject in Coronavirus (COVID-19) Pandemic”aims to present the ideas of the famous French philosopher Michel Foucault for the subject phenomenon in the way it is positioned within its original intellectual heritage. For this purpose, in the first part of the study, the“pre-Foucault history of the notion of subject”was examined by tracing the transformations of the subject phenomenon in the history of Western thought. In the second part of the study, a detailed analysis of the subject in Foucault's thinking is analyzed. In this section, respectively; the original concepts that Foucault used to express his thoughts towards the subject, the methods he used to construct the notion of the subject, and finally the arguments that stood out as the motto of the philosopher's arguments about the subject were examined. In the last part of the study, the possibilities of applying Foucault's notion of subject as a philosophical basis for making sense of the events taking place in today's world were problematized. For this purpose, epidemics with global effects such as leprosy, plague and smallpox as well as the most recent Coronavirus (COVID-19) pandemic have been examined in the context of their governance.