Yoksulluğun kadınsılaşmasının çalışan ve çalışmayan kadınlar üzerindeki farklılığı: Bilecik ili örneği
The difference of the feminization of poverty on working and non-working women: Case of Bilecik
- Tez No: 675738
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUBA KANCI DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, Yoksulluğun Kadınsılaşması, Toplumsal Cinsiyet, Yapabilirlik, Poverty, Feminization of Poverty, Gender, Capability
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Yoksulluk, insanlık tarihi boyunca var olan en önemli problemlerden biridir. Savaş, kıtlık, salgın hastalıklar gibi pek çok sebep yoksulluğu tetiklemektedir. Yoksulluk önceleri yalnızca maddiyatla eş tutulmuş ve yapılan yardımlarla yoksulluğun ortadan kalkacağı anlayışı hâkim olmuştur. Ancak, yoksulluğun toplumsal cinsiyet eşitsizliğiyle birlikte ele alınmasıyla yoksullukla mücadele yeni bir hale kavuşmuştur. Özellikle 1980'li yıllarda, kadın yoksulluğu ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğine karşı mücadelelerin artması kadın yoksulluğunun görünür olmasını sağlamıştır. Kadınların kamusal alanda, hane içinde ve iş alanında karşı karşıya kaldıkları adaletsiz muameleler kadınların yoksunlaşmasına ve kamusal alandan dışlanmasına neden olmuştur. Bu tezde, yapılan derinlemesine mülakatlarla kadın yoksulluğu kavramına bakış incelenmiş, kadın yoksulluğunun sebepleri ve kadın yoksulluğunun farkındalığı ele alınmıştır. Bilecik içindeki 10 çalışan ve 10 çalışmayan kadınla yapılan mülakatlar ile Amartya Sen tarafından ortaya konan yapabilirlik yaklaşımından hareketle, yoksulluk ve toplumsal cinsiyet eşitsizliği sorunlarına değinilmiştir. Kadınların karşı karşıya kaldıkları kadın yoksulluğunu farkında olup olmadıkları, çalışıp çalışmama durumunun kadın yoksulluğu üzerindeki etkisi, kadınların özgeci davranışları, patriyarka ve kadın yoksulluğu arasındaki ilişki ile kadın yoksulluğu farkındalığı ile politika arasındaki ilişkiler tahlil edilmiştir. Genel anlamda kadın yoksulluğuna karşı farkındalığın az olduğu, ancak çalışan kadınların kamusal alana girmeleri sonucunda, çalışmayan kadınlara oranla kadın yoksulluğunun ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin daha fazla farkında olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, toplumsal normları zedeleme, radikal olma korkusu ve eşitsizliğin normal görülmesi nedeniyle görüşülen kişilerin kadın yoksulluğu ve yoksulluk arasında bağ kurmakta zorlandığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Poverty is one of the most important problems that persist throughout the history of humanity. Many reasons, such as war, famine, and epidemics trigger poverty. Poverty was previously equated with materiality only, and the understanding that poverty would be eliminated with aid was dominant. However, the fight against poverty has gained a new state by addressing poverty together with gender inequality. Especially in the 1980s, the increase in struggles against women's poverty and gender inequality made women's poverty visible. Women encounter unfair treatment in the public sphere, in the households, and the business sphere. And, these unfair treatments cause to exclusion of women from the public sphere and this situation induces feminization of poverty. In this thesis, the concept of women's poverty is examined through in-depth interviews, the causes of female poverty and the awareness of women's poverty are analyzed. The analysis is based on the capability approach put forward by Amartya Sen, with focusing on the intersectionality of poverty and gender inequality problems. These interviews are occurred in Bilecik with 10 working and 10 non-working women. The analysis is conducted under four main categories; whether women are aware of the poverty they face; the effect of their working status on women's poverty; the relationship between patriarchy and feminization of poverty; and the relationship between women's poverty awareness and politics. In this study, it is examined that are there any relations between women's employment and poverty and whether working or not affects women's awareness of poverty. Although there is little awareness of women's poverty in general, it has been found that working women are more aware of women's poverty and gender inequality as a result of entering the public sphere compared to non-working women. In addition, it was determined that the interviewees had difficulty in establishing a link between women's poverty and poverty due to the fear of damaging social norms, being radical, and seeing inequality as normal.