Gökçe barajı üzerine 2 MW gücünde yüzebilen güneş paneli kurulumunun analizi
Analysis of 2 MW floating solar panel installation on Gökçe dam
- Tez No: 676047
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAYRAM KILIÇ, DOÇ. DR. SUNAY TÜRKDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Yüzer Güneş Enerji Santrali, Yenilenebilir Enerji, Fotovoltaik Hücre, Tekno-ekonomik Analiz, Floating solar power plant, renewable energy, photovoltaic cell, Techno-Economic Analysis
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Enerji Sistemleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Enerji Sistemleri Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Türkiye enerji kaynakları ve kullanımı bakımından yurtdışına bağımlılığı giderek azaltmayı hedeflemektedir. Yurt dışına bağımlığın azaltılması konusunda yapılan yatırımlar ve teknolojik gelişmeler yakından takip edilmektedir. Yapılan çalışmalar ışığında yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı her geçen gün artmakta ve kullanımın artması için strateji planları açıklanmaktadır. Yenilenebilir kaynakların kullanımı çevresel etkilerin azaltılması konusunda bütün dünya ülkelerinin ortak kararı niteliğindedir. Yenilenebilir kaynaklar bu kapsamda sınırlı kullanıma sahip olsalar da giderek dengeler değişmektedir. Yenilenebilir kaynaklar arsında güneş en çok tercih edilen kaynaklar arasındadır. Kullanım açısından genellikle güneş enerji santralleri (GES) kurularak elektrik enerjisi elde edilmektedir. Güneş santralleri bizlere temiz enerjinin önünü açarken birkaç noktada dezavantaj oluşturmaktadır. Dezavantajının başında kurulum alanının yüksek olması sebebiyle arazi habitat bütünlüğünde kayıpların oluşması ve tarım arazilerinde GES kurulumlarına izin verilmemesi gelmektedir. Arazi kayıplarının önüne geçilmesi, güneş santrallerinde sıcaklık nedeni ile düşen verimin arttırılması ve buharlaşmanın önüne geçmek amacıyla Asya ülkeleri yüzer güneş santrallerinin (YGES) kurulumuna ağırlık vermektedir. YGES'lerin kurulumu için genellikle hidroelektrik santralleri ve barajlar tercih edilmektedir. Türkiye sahip olduğu baraj ve göller ile YGES kurulumu açısından ciddi bir potansiyele sahiptir. Su stresinin yüksek olduğu bir coğrafyada bulunması sebebiyle kayıpları YGES'ler ile azaltabileceği ortadadır. Bu çalışmada Yalova ilinin tatlı su ihtiyacını karşılayan gökçe barajının üzerine 2 MW gücünde YGES'in kurulum analizi yapılmıştır. Yapılan analiz çalışmasında Yalova ilinin elektrik ihtiyacının 0,32% 'lik kısmı YGES'ten karşılanırken, karasal güneş enerji santrallerine göre çıkış gücünde %6 verim artışı olduğu, bir yıl içinde buharlaşma ile meydana gelebilecek 16,558 m3'lük tatlı su kaybının önüne geçildiği hesaplanmıştır. Ayrıca PVsyst, PVGIS ve Skelion programlarından yararlanılarak kurulan santralin tekno-ekonomik incelemelerinede yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Turkey aims to gradually reduce dependence on abroad in terms of energy resources and use. Investments and technological developments in reducing dependence abroad are closely monitored. In light of the studies conducted, the use of renewable energy sources is increasing every day and strategy plans are announced for increasing use. The use of renewable resources is a common decision of all countries of the world on reducing environmental impacts. Although renewable resources have limited use in this context, the balance is gradually changing. Among renewable sources, solar is among the most preferred sources. In terms of usage, electric energy is usually obtained by installing solar power plants (SPV). Solar power plants are at a disadvantage in a few points, paving the way for clean energy for us. At the beginning of the disadvantage is that due to the high installation area, losses in the integrity of the land habitat occur and GES installations are not allowed on agricultural land. Asian countries focus on the installation of floating solar power plants (FPV) in order to prevent land losses, increase the efficiency that falls due to temperature in solar power plants, and prevent evaporation. Hydroelectric power plants and dams are generally preferred for the installation of FPV. Turkey has a serious potential for the installation of FPV with its dams and lakes. Because it is located in a geography where water stress is high, it is obvious that it can reduce losses with FPV. In this study, 2 MW FPV installation analysis was performed on the Gokce dam, which meets the fresh water needs of Yalova province. In the analysis study, it was calculated that while 0.32% of the electricity needs of Yalova province were met from FPV, there was a 6% increase in output power compared to terrestrial solar power plants, preventing the loss of fresh water of 16,558 m3 that may occur with evaporation within a year. In addition, techno-economic reviews of the power plant, which was established using PVsyst, PVGIS and Skelion programs, were included.