Örgütsel çatışma ve yönetiminin iş performansına etkisi: Ankara ili konaklama işletmeleri örneği
The effect of organizational conflict and its management on business performance: Ankara accommodation enterprises case
  1. Tez No: 676065
  2. Yazar: SÜREYYA NİLAY RECEPOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE GENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çatışma, Örgütsel Çatışma, Çatışma Yönetim Stratejileri, İş Performansı, Conflict, Organizational Conflict, Conflict Management Strategies, Job Performance
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bartın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
İçinde bulunduğumuz çağda örgütlerin başarılı olmasında en önemli unsur, insan ve insan gücüdür. Birden fazla grup veya insan arasında, mutlaka farklı fikir ve beklentiler olmaktadır. Bu durum, örgüt içinde çatışmayı oluşturmakta ve çatışma eylemine dönüşmektedir. Konaklama işletmelerinde özellikle çalışan sayısının fazla olması ve hizmet sektöründe yer almasından kaynaklı örgüt içerisinde çatışmalar kaçınılmaz olmaktadır. Örgütlerin sürdürülebilir rekabet üstünlüğü elde etmelerinde çatışmalara doğru ve etkili çatışma strateji ile yaklaşmaları önemlidir. Bu çalışmanın amacı konaklama işletmesi çalışanlarının kullandıkları çatışma yönetim stratejileri ile iş performansları arasında ilişki olup olmadığının tespit edilmesidir. Çalışmada ayrıca çalışanların kullandıkları çatışma yönetim stratejileri ve iş performanslarınının kişilik özelliklerine göre farklılaşıp farklılaşmadığının tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Bu amaçlar doğrultusunda Ankara ilinde faaliyet gösteren 5 yıldızlı otel işletmelerinde görev yapan 480 çalışandan anket tekniği kullanılarak veri toplanmıştır. Araştırma sonucunda çalışmaya katılan otel çalışanlarının en fazla kullandığı çatışma yönetimi stratejisinin yapıcı strateji, en az kullandıkları stratejinin ise zorlayıcı strateji olduğu bulgulanmıştır. Araştırmada çalışanların kullandıkları çatışma yönetimi stratejileri ile iş performansları arasında anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca çalışanların yapıcı stratejiyi kullanma düzeylerinin cinsiyetlerine göre, uzlaşmacı stratejiyi kullanma düzeylerinin eğitim durumları ile turizm sektöründe ki hizmet sürelerine göre ve zorlayıcı stratejiyi kullanma düzeylerinin mevcut iş yerinde çalışma süresi ile dapartmandaki çalışan sayısına göre anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Yöneticilerin ve çalışanların çatışma türlerini iyi bilmesi, yöneticinin çalışanların özelliklerine uygun stratejiyi belirlemesi önemlidir. Aksi durumda örgütlerde çatışma şiddetlenmekte ve örgüt çalışanlarını olumsuz etkileyerek iş performanslarının düşmesine neden olmakta ve örgüte zarar vermektedir.
Özet (Çeviri)
In the age we live in, the most important factor in the success of organizations is human and human power. There are always different ideas and expectations among more than one group or person. This situation creates conflict within the organization and turns into an act of conflict. Conflicts within the organization are inevitable, especially in hotel businesses, due to the high number of employees and their involvement in the service sector. It is important for organizations to approach conflicts with the correct and effective conflict strategy in achieving a sustainable competitive advantage. The aim of this study is to determine whether there is a relationship between the conflict management strategies used by hotel business employees and their job performance. In the study, it is also aimed to determine whether the conflict management strategies used by employees and their job performances differ according to their personality traits. For these purposes, data were collected from 480 employees working in 5-star hotel enterprises operating in Ankara, using a questionnaire technique. As a result of the research, it was found that the most frequently used conflict management strategy by hotel employees participating in the study was the constructive strategy, and the least used strategy was the coercive strategy. In the study, it was concluded that there is a significant relationship between the conflict management strategies used by the employees and their job performance. In addition, it was determined that the level of using the constructive strategy of the employees according to their gender, the level of using the compromising strategy according to their education level and their service time in the tourism sector, and their level of using the coercive strategy according to the number of employees in the current workplace and the number of employees in the department. It is important for managers and employees to know the types of conflicts well, and for the manager to determine the appropriate strategy for the characteristics of the employees. Otherwise, conflict in the organizations intensifies and negatively affects the employees of the organization, causing a decrease in their job performance and damaging the organization.