Kürtçe (kurmanci lehçesi) ve ingilizce' deki zarfların karşılaştırılması
Berawirdkirina hokeran di Kurdî (zaravaya kurmancî) û İngilîzî de
  1. Tez No: 676149
  2. Yazar: HAKAN TEKEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HACI ÖNEN, DR. ÖĞR. ÜYESİ İLYAS SUVAĞCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Zarflar, zarf türleri, karşılaştırma, Kürtçe, İngilizce, Adverbs, types of adverbs, comparison, Kurdish, English
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kürt Dili ve Kültürü Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 294
Özet
Bu çalışma temelde zarfları ele almaktadır. Özellikle Kürtçe' deki zarflar geniş bir şekilde ele alınmıştır. Daha sonra İngilizce' deki zarflara da yer verilmiştir. Son bölümde ise her iki dildeki zarflar yapı bakımından incelenmiştir. Karşılaştırma yöntemiyle benzer ve farklı yönler vurgulanmıştır. Kürtçe dilbilgisi kitaplarında en çok kullanılan zarflar tercih edilmiştir. İngilizce' deki zarflar da güncel örneklerden seçilmiştir. Böylece güncel bir çalışma ortaya konmuştur. Kaynakların incelenmesiyle dilbilimcilerin arasında ortak bir tanım olmadığı görülmüştür. Zarf türlerini belirleme açısından da farklılıklar tespit edilmiştir. Zarfları isimlendirirken bile farklılıklar görülmüştür. Bu çalışmanın temel amacı zarfların kullanımını tespit etmektir. Daha sonra zarf türlerini bilimsel analiz ışığında açıklamaktır. En son olarak da örneklerle daha iyi kavranılmasını sağlamaktır. Bu çalışmada zarflar yapı, anlam ve görev açısından ele alınmıştır. Buradaki amaç zarfları yapı ve aldığı görevler açısından değerlendirip cümleye kattıkları anlamlara dikkat çekmektir. Böylece Kürtçe' deki zarfları standardize etme ekseninde İngilizce' deki zarflarla karşılaştırmaktır. Ortaya çıkan anlamsal ve morfolojik yapıları mukayese ederek amacımız her iki dilde dil öğrenimine katkı sunmaktır.
Özet (Çeviri)
This study mainly deals with the adverb. Especially the adverbs in Kurdish have been discussed extensively. Later, adverbs in English were also included. In the last section, adverbs in both languages are examined in terms of morfology. Similar and different ways are emphasized with the comparison method. The most commonly used adverbs in Kurdish grammar books were preferred. The adverbs in English are chosen from current examples. Thus, a current study has been presented. Examining the sources, it has been seen that there is no common definition among linguists. Differences have also been identified in terms of determining adverbs types. Differences have even been seen in naming the adverbs. The main purpose of this study is to identify the use of adverbs. Then explain the types of adverbs in the light of scientific analysis. Finally, it is to provide a better understanding with examples. In this study, adverbs are discussed in terms of structure, meaning and function. The aim here is to evaluate the adverbs in terms of their structure and tasks and draw attention to the meanings they add to the sentence. Thus, it is to compare the adverbs in Kurdish with the adverbs in English on the axis of standardization. Our aim is to contribute to language learning in both languages by comparing the semantic and morphological structures that emerge.