Development of multi-level inverter for power quality enhancement
Güç kalitesini artırmak için çok seviyeli eviricinin geliştirilmesi
- Tez No: 676153
- Danışmanlar: PROF. DR. ERGUN ERÇELEBİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Alçak Gerilim Geçişi (AGG), Fotovoltaik Panel (FP), Çok Seviyeli Evirici, Maksimum Güç Noktası Takibi (MGMT), Aktif ve Reaktif Güç Kontrolü, Low Voltage Ride Through (LVRT), Photovoltaic Panel (PV), Multi Level Inverter, Maximum Power Point Tracking (MPPT), Active And Reactive Power Control
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu tezin amacı, çok seviyeli eviricinin performansını geliştirmek ve iyileştirmektir. Geliştirme ve iyileştirme çalışmalarında iki yol izlenmiştir. İlki, şebekeye bağlı olmayan çok seviyeli eviriciyi temsil etmektedir. Eğilim, evirici ana enerji kaynağını temsil ederken, evirici çıkışındaki seviye sayısını artırmaya odaklanmıştır. Çalışmalarda izlenen ikinci yolda ise şebeke bağlantılı çok seviyeli evirici ele alınmıştır. Şebeke bağlantılı çok seviyeli evirici kontrol ünitesi, sistemin sistem gerilim düşmesine karşı kararlılığını sağlayacak şekilde geliştirilerek güç kalitesi iyileştirmesi yapılmıştır. Tezde tasarlanan çok seviyeli eviriciler, bilgisayar yazılım programı kullanılarak hem simüle edilmiş hem de donanımsal olarak gerçekleştirilmiştir. Geliştirilen eviriciler, kademeli çok seviyeli ve hibrit eviricilerdir. Geleneksel eviriciler, çıkış dalga biçiminde beş seviye vermektedirler. Bu eviriciler, çıkışta farklı seviyeler oluşturmak için iki adet H-köprü devresi içerirken, tezde geliştirilen hibrit evirici, çıkışta farklı seviyeler oluşturmak için üç adet H-köprü devresi içermektedir. Ayrıca geliştirilen hibrit evirici, eşit kaynaklarla beslendiğinde konvansiyonel modda da çalışabilmektedir. Her bir H köprüsünün çıkışı kademeli bir biçimde bağlanmıştır. Bireysel H köprü gerilimlerinin toplamı, son evirici gerilimini temsil etmektedir. Geliştirilen devreler üzerinde yapılan deneysel sonuçlar tatmin edici sonuçlar vermiştir ve tasarımın doğruluğunu onaylamıştır.
Özet (Çeviri)
The objective of this thesis is to develop and improve the performance of the multi-level inverter. Two paths have been followed in the development and improvement works. The first one represents the off grid connected multi-level inverter. The trend is focused to increase the number of the level at the output of the inverter while the inverter represents the main energy source. In the second path followed in the studies, the grid-connected multi-level inverter has been considered. Power quality enhancement has been done by developing the control unit of grid connected multi-level inverter in such a way to ensure the stability of the system against the system voltage sag. The multilevel inverters designed in the thesis are both simulated using a computer software program and implemented in hardware. The developed inverters are multilevel and hybrid inverters. Conventional inverters give five levels in the output waveform. These inverters contain two H-bridge circuits to generate different levels at the output while the hybrid inverter developed in the thesis includes three H-bridge circuits to form different levels at the output. Moreover, developed hybrid inverter can also operate in conventional mode when it is supplied with equal sources. The output of each H-bridge has been connected in a cascaded form. The sum of the individual H bridges voltages represents the final inverter voltage. Experimental results on the developed circuits gave satisfactory results and confirmed the accuracy of the design.