An investigation into the use of speech acts of Iraqi Arabic and Turkish speaking learners of English at the university level
Irak Arapçası ve Türkçe konuşan üniversite düzeyinde İngilizce öğrencilerinin söz edimleri kullanımlarının incelenmesi
  1. Tez No: 676329
  2. Yazar: RAGHAD ABDULSADA MEZAAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRAH GÖRGÜLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Linguistics, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: communicative competence, cultural patterns, social factors, speech acts
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışmanın amacı İstanbuldaki bir vakıf üniversitesinde ana dili Türkçe olan dördüncü sınıf İngiliz Dili Eğitimi öğrencileri ile Irakta bir devlet üniversitesinde dördüncü sınıfta okuyan Irak Arapçası konuşan öğrencilerden oluşan iki grubun, yabancı dil olarak İngilizce'de yetkin olup olmadığını araştırmaktır. İkinci amaç ise, ana dili İngilizce olmayan iki grubun iletişimsel yeterlik söz edimi durumları formüllerindeki sapmalarını belirlemek ve açıklamaktır. Bahsedilen sorulara ve varsayımlara cevap bulabilmek için bir test aracına başvurulmuştur. Veri toplama yöntemi olarak, katılımcıların belirli bir komut istemine yanıt verdiği bir anketi olan Söylem Tamamlama Testi (STT) kullanılmıştır. Bu test katılımcılara beş istek durumu, beş konuşmaya giriş durumu, üç davet durumu, beş özür durumu, biri patik iletişim durumu ve bir bilgi isteme durumu olmak üzere yirmi söz edimi durumu vermek üzere tasarlanmıştır. Ayrıca, bulguları anadili İngilizce olan kişilerle ve konuşma edimlerinin teorik çerçevesiyle karşılaştırarak, iki grubun İngilizceye nispeten yetkin olduğu ortaya çıkarıldı. Bununla birlikte, kültürel kalıpları ve sosyal faktörleri nedeniyle toplumdilbilimsel kalıplarda bazı sapmalar da bulunmuştur. Bu sonuç, iki kültürün ana dilini konuşanlar ile anadili olmayan konuşmacılar arasındaki farklılıkların bir neticesi olarak yorumlanabilir. Anahtar terimler: iletişimsel yeterlilik, kültürel kalıplar, sosyal faktörler, söz edimler
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the use of speech acts in two different groups: the first group was Turkish speaking-learners at a foundation university in İstanbul and the second was Iraqi Arabic-speaking learners at a state university in Babylon, Iraq. Both groups of learners enrolled in fourth year of the ELT department. Thus, the study aimed to explore if the two groups were competent in English in terms of the use of speech acts and if one of them was more competent than the other due to some reasons. This research also aimed to identify and explain the divergence between the two groups of nonnative English speakers in their pragmatic production. To address these questions, we put these assumptions in a test by eliciting data on pragmatic abilities of learners in a variety of speech acts. Our data collection method was a Discourse Completion Task (DCT). The findings showed that the two groups were nearly competent in their use of speech acts, although Iraqi Arabic learners received higher scores. Moreover, we found some deviations from sociolinguistic patterns due to differences between cross-cultural patterns as well as social factors of nonnatives.