Öğretmenlerin psikolojik iyi oluşlarının, algıladıkları sosyal desteğe, yaşamda anlam ve amaç bulmalarına, kişisel gelişim yönelimlerine ve bazı demografik değişkenlere göre incelenmesi
Psychological well-being of teachers; perceived social support, finding meaning and purpose in life, personal development tendency and it is examined according to some demographic variables.
- Tez No: 676456
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLŞAH TURA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik iyi oluş, algılanan sosyal destek, yaşamda anlam ve amaç bulma, kişisel gelişim yönelimi, Psychological well-being, perceived social support, finding meaning and purpose in life, personal development tendency
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Araştırmanın amacı; öğretmenlerin psikolojik iyi oluşlarını; algılanan sosyal destek, yaşamda anlam ve amaç bulma, kişisel gelişim yönelimi açısından ve bazı demografik değişkenler açısından incelemektir. Araştırmada psikolojik iyi oluşu, algılanan sosyal destek, yaşamda anlam ve amaç bulma ve kişisel gelişim yönelimi açısından incelemek istendiği ve mevcut bir durumu tespit edebilmek amaçlandığı için araştırmanın modeli ilişkisel tarama modeli olarak belirlenmiştir. Araştırma grubu; Hakkari ilinin Yüksekova ilçesinde görev yapan 174'ü kadın, 110'u erkek olan toplam 284 öğretmenden oluşmaktadır. Araştırmanın verileri toplanırken; Psikolojik İyi Oluş Ölçeği, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği, Hayatın Anlam ve Amacı Ölçeği, Kişisel Gelişim Yönelimi-II Ölçeği ve kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Kullanılan istatistikler teknikler; Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Analizi, Çoklu Regresyon Analizi, Bağımsız Örneklemler T-Testi, Tek Faktörlü Varyans Analizi, Kruskal Wallis-H testi ve Mann Whitney-U testidir. Araştırma sonucunda, öğretmenlerin psikolojik iyi oluşu ile algıladıkları sosyal destek, yaşamda anlam ve amaç bulmaları ve kişisel gelişim yönelimleri arasında pozitif yönde, orta düzeyde, anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Öğretmenlerin yaşamda anlam ve amaç bulmaları ve kişisel gelişim yönelimlerinin bir arada psikolojik iyi oluşlarındaki toplam varyansın %30'unu açıklıyor olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenlerin psikolojik iyi oluşlarının idarelerinin desteğini hissetme/hissedememe durumuna göre farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenlerin psikolojik iyi oluşlarının çalıştıkları ilçeye ilk geldiklerinde onlara destek olan birinin olması/olmaması durumuna göre farklılık gösterdiği görülmüştür. Ayrıca öğretmenlerin psikolojik iyi oluşlarının çalıştıkları ilçede kaç yıldır bulunduklarına göre farklılık gösterdiği sonucuna da ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
İn research; psychological well-being of teachers; perceived social support, finding meaning and purpose in life, personal development tendency and it is examined according to some demographic variables. The research model is the relational screening model because psychological well-being is wanted to be examined according to perceived social support, meaning and purpose in life, and personal development orientation, and it is aimed to identify a current situation.Research group; It consists of a total of 284 teachers, 174 women and 110 men, working in the Yuksekova district of Hakkari province.While collecting the research; Psychological Well-being Scale, Multidimensional Perceived Social Support Scale, Life's Meaning and Purpose Scale, Personal Growth Initiative-II Scale and personal information form were used. Statistics techniques; Pearson Product Moment Correlation Analysis, Multiple Regression Analysis, Independent Samples T-Test, Single Factor Analysis of Variance, Kruskal Wallis-H test and Mann Whitney-U test. The research showed that there is a positive, moderate, and significant relationship between teachers' psychological well-being and perceived social support, acquiring meaning and purpose in life, and personal development. It was concluded that teachers' acquiring meaning and purpose in life, and personal development orientations explained 30% of the total variance in well-being. It was concluded that the psychological well-being of teachers differs according to the state of feeling / not feeling the support of their administrators. It was observed that the psychological well-being of the teachers differed depending on whether there was someone who supported them when they first came to the district where they worked. In addition, it was found that the psychological well-being of teachers differs according to how many years they have been in the district where they have been working.