Varieties of populism in Turkish democracy during the 1970s
1970'lerde Türk demokrasisinde popülizm çeşitleri
  1. Tez No: 676455
  2. Yazar: KEREM AK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Popülizm, Demokrasi, Süleyman Demirel, Bülent Ecevit, İçerik Analizi, Populism, Democracy, Süleyman Demirel, Bülent Ecevit, Content Analysis
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya Ve İletişim Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Medya ve İletişim Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
Bu tez 1970'li yıllarda Türk demokrasisi özelinde popülizm kavramını ve çeşitlerini açımlamayı amaçlamaktadır. Oldukça muğlak bir kavram olduğundan dolayı popülizm hakkındaki literatürde hararetli tartışmalar mevcuttur. Bazı yazarlar kavramın demokrasiye karsı bir tehdit olarak değerlendirilmesi gerektiğini önerirken diğerleri ise demokratik rejimin gelişimini sağlayabilecek bir tür itici kuvvet olarak algılanmasını savunmaktadırlar. Bu iki bakış açısından birini benimsemenin popülizm kavramı üzerine yapılan çalışmaların sonuçlarına doğrudan bir etkisi olacağı düşünülerek bu çalışmada kavram objektif olarak ele alınmaktadır. 1970'li yılların iki baskın ve öne çıkan politik aktörü Süleyman Demirel ve Bülent Ecevit'in Parlamento'da verdikleri konuşmalar popülizm kavramı üzerinden içerik analizi yönteminden yararlanılarak hem niceliksel hem de niteliksel olarak incelenmektedir. Niceliksel analizin sonuçlarına göre hem Demirel hem de Ecevit'in politik söyleminde popülizmin halka gitme ve Maniheist dünya görüşü bileşenleri ağır basmaktadır. Niteliksel analizin sonuçları ise liderlerin popülizm anlayışları arasında farklar bulunduğunu ortaya koymaktadır. Buna göre Demirel sağ kanat popülizmin, Ecevit ise sol kanat popülizmin sözcüsü konumundadır. Genel olarak bakıldığında ise 1970'li yılların başında popülizme başvurulması darbe nedeniyle sekteye uğrayan Türk demokrasisinin gelişimini sağlamış ancak siyasetin iki zıt kutup seklinde yorumlanması ve bunun sosyal zemine de sıçraması sonucunda ülke ciddi politik, ekonomik ve sosyal krizlerle yüzleşmek zorunda kalmış ve ülkedeki demokratik rejim de 1980 askeri darbesiyle bir kez daha askıya alınmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to anatomize the concept of populism and its varieties in Turkish democracy during the 1970s. The existing literature about the term contains heated debates since it is a highly ambiguous term. Some scholars suggest that populism should be regarded as a threat to democracy while others support the idea that the term can act as a sort of impetus for the development of a democratic regime. By considering the fact that the adoption of either of these two perspectives directly affects the results of a study dealing with populism, the term is dealt with objectively. In this regard, the speeches of two dominant and prominent political figures of the 1970s, namely Süleyman Demirel and Bülent Ecevit, delivered in the Parliament are analyzed both quantitatively and qualitatively with the use of content analysis. The results of the quantitative analysis show that populist components of appeal to the people and Manichean worldview dominates the political discourses of both leaders. As for the results of the qualitative analysis, it becomes obvious that their understanding of populism carries differences. According to this, Demirel represents the right-wing populism while Ecevit stands for the left-wing populism. Generally speaking, the use of populism helped the development of democracy in Turkey, which was interrupted due to the 1971 military memorandum; nevertheless, considering the political world from two antagonistic camps and spreading the same idea in society led the country to face serious political, economic and social crises, and its democratic regime was suspended again with another military intervention in 1980.