A Study of damage accumulation by relative density change
- Tez No: 6765
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. TAYFUN ÖZTÜRK
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Void, damage accumulation, density, relative density change. iv
 - Yıl: 1989
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Sayfa Sayısı: 58
Özet
HATA BİRİKMESİNİN GÖRELİ YO?UNLUK DE?İŞİMİ İLE İNCELENMESİ SARAÇ, A. Melih Mühendislik Fakültesi Metalürji Mühendisliği Bölümü, Y. L, Tezi Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Tayfur ÖZTÜRK 45 Sayfa, Haziran 1989 ÖZET Bu çalışmada, metalik malzemelerde göreli yoğunluk değişiminin ölçülmesi için uygun bir düzenek tanıtılmaktadır. Bu dağişmeler, metalik malzemelerde, kalıcı şekil değiştirmeyle (boşluk oluşumu ve büyümesiyle) veya ışıl işlemle oluşabilmektedir. Metod Arşimet Prensibine dayanmakta ve kontrollü ortamla çok hassas bir terazi gerektirmektedir. RATCLIFFE (1) tarafından açıklanan metod numune ve taklit numunenin değiştirmeli olarak havada ve uygun sıvıda tartımlanndan oluşmakta ve bu verilerden de yoğunluk değişimi göreli olarak hesaplanmaktadır.Çalışma, ölçümlerin hassaslığı ve tekrarlanabilirliğini konu almakta ve bu amaçla burma gerinimi verilmiş 1035 küreselleştirilmiş bir çelikte göreli yoğunluk değişimi incelenmektedir. Anahtar Sözcükler Boşluk, hata birikmesi, yoğunluk, göreli yoğunluk değişimi vi
Özet (Çeviri)
A STUDY OF DAMAGE ACCUMULATION BY RELATIVE DENSITY CHANGE SARAÇ. A. Melih Faculty of Engineering Department of Metallurgical Engineering, M. S. Thesis Supervision Assoc. Prof. Dr. Tayfur ÖZTÜRK 45 Pages, June 1989 ABSTRACT In this study, a set-up is described which is suitable for measurement of relative density change in metallic materials. Such changes may be induced in metallic materials by plastic deformation, by void formation and void growth or by heat treatment The method is based on“Archimedes Principle”and requires a highly sensitive balance with controlled environment The method as described by RATCLIFFE (1) consists of alternate weighing of specimen and dummy in air and in a suitable liquid, from which density change is calculated in a relative manner. iiiIn this study, a 1035 spheroidized steel subjected torsional deformation was used to test the accuracy and reproducibility of the measurements.