Kaba küme teorisine bir lokal yaklaşım
A local approach to rough set theory
- Tez No: 676633
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH FATİH ÖZCAN, PROF. DR. İLHAN İÇEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Kaba Küme, Lokal Kaba Küme, Lokal Kaba Yaklaşım Uzayı, Lokal Kaba Kümelerin Sınıflandırılması, Rough Set, Local Rough Set, Local Rough Approach Space, Classification of Local Rough Sets
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Dört bölümden oluşan bu tezin birinci bölümü Giriş bölümü olarak ele alınarak literatür özeti yapıldı. İkinci bölüm; Kaba Küme tanımı, özellikleri ve teoremleri, kaba kümelerin sınıflandırılması, kaba kümelerde yaklaşımlı üyelik fonksiyonu ve tamlık ölçüsü ile bu değerlerin hesaplanmasını gösteren bir örnekten oluşmaktadır. Üçüncü bölümde, Lokal Kaba Küme tanımı, lokal kaba kümelerin teorem ve ispatları, lokal kaba kümelerin sınıflandırılması, bu kümelerde yaklaşımlı üyelik fonksiyonu ve tamlık ölçüsü değerlerinin hesaplanıp kaba kümelerle karşılaştırılmasını gösteren bir örnek verilerek lokal kaba kümenin özellikleri ele alınmıştır. Ayrıca bu bölümde bahsedilen bir lokal kaba kümenin pozitif ve negatif bölge tanımları, bazı lokal kaba küme teoremlerinin ispatları, lokal kaba kümelerinin sınıflandırılması bu tezin orijinal kısımlarını oluşturmaktadır. Dördüncü ve son bölümde ise, yine tezin orijinal kısmını oluşturan "Ortaokul öğrencileri arasında sosyal medya bağımlılığının sebeplerini ortaya koyan verilerin Kaba ve Lokal Kaba küme modelleriyle incelenmesi ve karşılaştırılması yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The first chapter of this thesis, which consists of four chapters, was handled as an introduction and a literature summary was made. The second chapter consists of the definition of the Rough Set, its properties and the theorems, the classification of the Rough Set, approximate membership function and the integrity measure in Rough Sets and an example which shows the computation of these values. In the third chapter, the definition of the Local Rough Set, the theorems and the proofs of the local rough sets, the classification of the local rough sets and the characteristics of the local rough sets are discussed by giving an example which shows the computation of the approximate membership function and the integrity measure values and their comparison with the rough sets. In addition, positive and negative region definitions of a local rough set mentioned in this section, proofs of some local rough set theorems, classification of local rough sets constitute the original parts of this thesis. In the fourth and last chapter, the examination and the comparison of the data that reveals the reasons of social media addiction among the secondary school students with the Rough and Local Rough Set models which is also the original part of this thesis.