Şanlıurfa ilinde yetiştirilen zom koyunlarında kalpastatin (CAST) gen polimorfizmi
Genetic polymorphism of calpastatin gene (CAST) in zom sheep breed raised in şanliurfa province
  1. Tez No: 676686
  2. Yazar: MEHMET DURMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRÜ GÜRLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kalpastatin (CAST) geni, Zom, polimorfizm, PCR-RFLP, CAST/MspI, Calpastatin (CAST) gene, Zom, polymorphism, PCR-RFLP, CAST/MspI
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 36
Özet
Kalpastatin (CAST) geni hem et kalitesi ve hem de büyüme üzerine olan etkileri nedeniyle moleküler genetik belirteç olarak büyük bir ilgi görmüştür. Bu çalışmanın amacı et verim özellikleri ile ilişkili kalpastatin geni (CAST) yönünden Zom koyunlarını karakterize etmektir. Zom koyunları büyük çoğunluğu bu çalışmanın gerçekleştirildiği Şanlıurfa ilinde yetiştirilen otantik bir koyun ırkıdır. CAST genotipleri polimeraz zincir reaksiyonu ve enzim kesim polimorfizmi (PCR-RFLP) yöntemiyle belirlenmiştir. Kalpastatin geninin (CAST) 565 baz çiftlik bir bölgesi PCR ile yükseltgenmiş ve MspI enzim kesimi ile genotip grupları belirlenmiştir. Çalışma sonucunda CAST lokusunda iki genetik varyant (M ve N) ve üç genotip (MM, MN ve NN) grubu belirlenmiştir. İncelenen Zom koyunlarında CAST M ve N allel frekansları sırasıyla 0,566 ve 0,434 olarak belirlenmiştir. Genotip tayini yapılan 98 örnekten 17'sinin MM (0,173), 77'sinin MN (0,786) ve 4'ünün ise NN (0,04) genotipinde olduğu ve popülasyonun Hardy-Weinberg dengesinden önemli ölçüde saptığı belirlemiştir. Sonuç olarak bu çalışma ile Zom koyunlarının CAST/MspI bakımından polimorfik oldukları gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Calpastatin (CAST) gene has attracted great interest as a molecular genetic marker due to its effects on both meat quality and growth. The aim of this study wa to characterize Zom sheep in terms of calpastatin gene (CAST) associated with meat yield traits. Zom sheep are an authentic sheep breed, most of which are raised in the province of Şanlıurfa, where this study was carried out. CAST genotypes were determined by polymerase chain reaction and restriction fragment length polymorphism (PCR-RFLP) method. A 565 base pair region of the calpastatin gene (CAST) was amplified by PCR and the genotype groups were determined by digestion of PCR products with MspI enzyme. As a result of the study, two genetic variants (M and N) and three genotypes (MM, MN and NN) groups were identified at the CAST locus. The CAST M and N allele frequencies in Zom sheep were determined as 0.566 and 0.434, respectively. It was determined that 17 of 98 samples were of MM (0.173) genotypes, 77 of them were MN (0.786) and 4 were of NN (0.04) genotypes and the population deviated significantly from Hardy-Weinberg balance. In conclusion, this study showed that Zom sheep are polymorphic in terms of CAST/MspI.