Davranım bozukluğu temel belirtileri gözlenen ön ergenlere yönelik hazırlanan müdahale programının etkililiğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effectiveness of the intervention program for prepared pre-adolescents where basi̇c symptoms of conduct disorder is observed
- Tez No: 676798
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ERYILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Davranım bozukluğu, bilişsel psikoloji, pozitif psikoloji, Conduct disorder, cognitive psychology, positive psychology
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 286
Özet
Bu çalışma, davranım bozukluğu belirtileri gözlenen ön ergenlere yönelik hazırlanan kapsamlı müdahale programının etliliğini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, hazırlanan kapsamlı müdahale programının etkililiğini belirlemek amacıyla, deney ve kontrol gruplu, ön-test ve son-test ölçümlü yarı deneysel desen kullanılmıştır. Çalışma kapsamında hazırlanan müdahale programı, bilişsel ve pozitif psikoloji teorik alt yapısına dayanan, deneysel düzende kurgulanmış, ön ergenlere ve ebeveynlere yönelik ayrı ayrı uygulamalar içeren kapsamlı bir programdır. Bu program ile çocuk, aile, okul ve toplum için ciddi olumsuz sonuçları olan DB belirtilerinin azaltılması ve ön ergenlerin daha işlevsel davranışlar geliştirmesi hedeflenmektedir. Bu araştırmanın çalışma grubunu, İstanbul'un Kadıköy ilçesindeki bir ortaokulda öğrenim gören, 12–14 yaş aralığındaki ön ergenler oluşturmaktadır.Araştırmada, üç deneysel grupta 33 ön ergen ve onların birer ebeveyni olmak üzere toplam 66 kişi yer almaktadır. Araştırmada davranım bozukluğu belirtilerindeki değişimi ölçmek için, Çocuklar İçin Saldırganlık Ölçeği Anne-Baba Formu (ÇSÖ-ABF), Buss ve Perry Saldırganlık Ölçeği (BPSÖ), Kuraldışı Davranış Ölçeği (KDÖ), Vanderbilt Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Aile Değerlendirme Ölçeği (VDEHB-ADÖ) kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, deney 1 ve deney 2 gruplarındaki katılımcıların DB belirtilerinde anlamlı derecede azalma bulunmuştur. Ayrıca, ön ergenlere ve ebeveynlerine DB belirtilerini azaltmaya yönelik müdahalede bulunmak, sadece ön ergenlere müdahalede bulunmaktan daha etkili bulunurken, ebeveynleri dışarıda tutarak programı sadece çocuklar ile uygulamak anlamlı sonuçlar vermemiştir. Davranım bozukluğunun tedavisi üzerine ülkemizde yapılmış çalışma sayısının az olduğu düşünüldüğünde, araştırma sonunda elde edilen bulgular yeni yapılacak çalışmalar için yol gösterici olacaktır.
Özet (Çeviri)
This study has been applied to determine the effectiveness of a comprehensive intervention program for pre-adolescents with conduct disorder (CD) symptoms. In the study, a quasi-experimental design with experimental and control groups, pre-test and post-test measurements was used to determine the effectiveness of the comprehensive intervention program. The intervention program prepared within the scope of the study is a comprehensive program based on the theoretical background of cognitive and positive psychology, designed in an experimental order, and containing separate applications for adolescents and parents. With this program, it is aimed to reduce the symptoms of conduct disorder, which have serious negative consequences for the child, family, school and society, and to develop more functional behaviors in adolescents. The group of this study consists of pre-adolescents between the ages of 12 and 14 who study at a secondary school in Kadıköy district of Istanbul. In the study, a total of 66 people were included in three experimental groups, 33 of which were pre-adolescents and one of their parents. In order to measure the change in conduct disorder symptoms, Children Aggression Scale Parents Form, Buss and Perry Aggression Scale (BPAS), Irregular Behavior Scale, Vanderbilt Attention Deficit and Hyperactivity Disorder Family Assessment Scale (VADHD- FAS) was used. According to the results of the research, a significant decrease in the symptoms of CD was found in the experiment 1 and experiment 2 groups. In addition, intervention to adolescents and their parents to reduce symptoms of CD was found to be more effective than intervening only in adolescents, while excluding parents and applying program only with children did not yield significant results. Considering that the number of studies on the treatment of conduct disorders in our country is low, the findings obtained at the end of the study will be a guide for new studies.