Farklı tip ve ağırlıktaki altyapı materyalleri ile oluşturulan implant üstü protezlerin kuvvet altında implant, abutment, vida, protez ve kemikte oluşturduğu stres dağılımının sonlu elemanlar stres analiz yöntemiyle incelenmesi
Investigation of stress distribution on implant, abutment, screw, prosthesis and bone under force by finite element stress analysis method of implant supported prostheses created with framework materials of different types and weight
- Tez No: 676883
- Danışmanlar: PROF. DR. SUBUTAY HAN ALTINTAŞ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Diş implantı, Sonlu elemanlar analizi, Biyomekanik, Kemik dokusu, Dental Implant, Finite Element Analyses, Biomechanics, Bone tisssue
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Farklı Tip ve Ağırlıktaki Altyapı Materyalleri ile Oluşturulan İmplant Üstü Protezlerin Kuvvet Altında İmplant, Abutment, Vida, Protez ve Kemikte Oluşturduğu Stres Dağılımının Sonlu Elemanlar Stres Analiz Yöntemiyle İncelenmesi İmplant destekli protetik restorasyonların kullanımının, tam dişsiz hastaların rehabilitasyonunda iyi bir çözüm olduğu pek çok çalışma tarafından kanıtlanmıştır. All-on-four tedavi konsepti 2003 yılında Malo ve arkadaşları tarafından geliştirilen dişsiz arklarda; anterior bölgede 2 aksiyel, posterior bölgede 2 distale eğimli olmak üzere toplam 4 implant kullanılarak tam dişsiz çenelerin sabit protetik rehabilitasyonu için uygulanan bir tedavi seçeneğidir. İmplant destekli sistemlerin uzun dönemdeki başarısını etkileyen en önemli faktör biyomekaniktir. All-on-four tedavi konseptinde kullanılan alt yapı materyallerinin oklüzal kuvvetler altında oluşturduğu streslerin değerlendirildiği birçok çalışma bulunmasına karşın, protez ağırlığının hastanın protetik rehabilitasyonu üzerindeki biyomekanik etkisini gösteren çalışma sayısı yetersizdir. Bu çalışmanın amacı, tam dişsiz rezorbe alt çenede All-on-four konseptine göre yerleştirilmiş implantlar üzerinde kullanılacak farklı alt yapı materyallerinin ağırlıklarının ve oklüzal kuvvetlerin implant, abutment, vida, protez ve kemik üzerinde oluşturacağı stresi sonlu elemanlar stres analizi yöntemi ile değerlendirmektir. Bu çalışmada tam dişsiz alt çeneye, All-on-four tekniğine göre yerleştirilmiş implantların üzerine beş farklı altyapı (krom-kobalt, titanyum, zirkonya, FGR ve PEEK) ile tasarlanan protezler modellendi. Beş farklı altyapıdan oluşturulan aynı hacimdeki protez modellerinin yoğunluk=kütle/hacim formülünden hesaplaması yapılarak ağırlıkları hesaplandı ve oluşan stresler incelendi. Farklı tiplerde protezlerin ağırlığı çevre dokulardaki stresleri etkilemiştir. Çalışmada implant ve çevre dokularda Cr-Co, zirkonya ve titanyum gibi rijit altyapılarda fiber ve PEEK gibi elastik materyallere göre daha düşük stres değerleri ölçüldü. Materyalin kendi içinde oluşan stresler değerlendirildiğinde elastik modülü düşük olan fiber ve PEEK altyapılarda daha düşük stresler görüldü. Alt yapı materyalinin elastisite modülü arttıkça implant ve çevre dokularda uzun dönem başarı ve sağ kalım için riskin azaldığı gözlendi ve Cr-Co, Zr, Ti materyallerinin altyapı olarak kullanımının daha uygun olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Investigation Of Stress Distribution On İmplant, Abutment, Screw, Prosthesis And Bone Under Force By Finite Element Stress Analysis Method Of İmplant Supported Prostheses Created With Framework Materials Of Different Types And Weight Many studies have proven that the use of implant-supported prosthetic restorations is a good solution for the rehabilitation of edentulous patients. The all-on-four treatment concept was developed by Malo et al.in 2003 in edentulous arches; It is a treatment option applied for fixed prosthetic rehabilitation of edentulous jaws by using a total of 4 implants, 2 axially in the anterior region and 2 distally inclined in the posterior region. The most important factor affecting the long-term success of implant-supported systems is biomechanics. Although there are many studies evaluating the stresses caused by the framework materials used in the all-on-four treatment concept under occlusal forces, the number of studies showing the biomechanical effect of prosthesis weight on the prosthetic rehabilitation of the patient is insufficient. The aim of this study is to evaluate the stress that the weights of different framework materials and occlusal forces to be used on the implants placed according to the All-on-four concept in the fully resorbed mandible, on the implant, abutment, screw, prosthesis and bone, using the finite element stress analysis method. In this study, dentures designed with five different frameworks (chrome-cobalt, titanium, zirconia, FGR and PEEK) were modeled on implants placed in the edentulous mandible according to the All-on-four technique. Prosthesis models with the same volume created from five different frameworks were calculated using the density=mass/volume formula, and their weights were calculated and the resulting stresses were examined. The weight of different types of prostheses affected the stresses in the surrounding tissues. In the study, lower stress values were measured in rigid frameworks such as Cr-Co, zirconia and titanium in implant and surrounding tissues compared to elastic materials such as fiber and PEEK. When the stresses occurring within the material were evaluated, lower stresses were observed in fiber and PEEK frameworks with low elastic modulus It was observed that the risk for long-term success and survival of the implant and surrounding tissues decreased as the elasticity module of the infrastructure material increased. It is thought that the use of Cr-Co, Zr, Ti materials as framework is more appropriate.