Poly-L-laktik asit ve shellac (doğal reçine)'ın biyomekanik, biyouyumluluk ve biyoabsorbable özelliklerinin araştırılması (mekanik ve deneysel çalışma)
Evaluation of biomechanic, biocompatibilty and bioabsorbation properties of PLLA and its shellac (mechanical and experimental study)
  1. Tez No: 163343
  2. Yazar: HAKAN DESTAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HASAN HAVITÇIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Poli-L-Laktik asit, biyoabsorbsiyon, şellak, biyouyumluluk, Poli-L-Lactic acide, bioabsorbation, shellac, biocompatibility 4
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
1. ÖZET Poly-L-Laktik Asit ve Shellac (Doğal Reçine)'ın Biyomekanik, Biyouyumluluk ve Biyoabsorbable Özelliklerinin Araştırılması (Mekanik ve Deneysel Çalışma) Dr. Hakan DESTAN Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Balçova-İZMİR Ortopedik cerrahi uygulamalarda kırıkların fiksasyonunda sıklıkla kulanılan metal implantların ideal materyal özelliklerini taşımadığı bilinmektedir. Biyoabsorbable materyaller kırık fiksasyonuna uygun özelliklere sahiptir ancak mekanik özelliklerinin yetersiz olması nedeniyle kullanımı sınırlıdır. Çalışmamızda; L-tipi polilaktik asit (PLLA) ve şellak materyalleri ile kompozit yapı oluşturarak, PLLA materyalinin mekanik özelliklerinin geliştirilmesi ve in vivo koşullarda biyouyumluluk ve biyoabsorbable özelliklerinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada mekanik testler için PLLA ve doğal reçine olan şellak'tan beş farklı kalıp (Saf PLLA, %5 Şellak, %10 Şellak, %20 Şellak ve Yüzey Kaplama Şellak) hazırlandı. Hazırlanan bu kalıplardan ASTM (D638-02a) standartlarına uygun şeritler oluşturuldu. Mekanik ölçümler sonucunda elde edilen verilere dayanarak, iki farklı materyalden (Saf PLLA ve Y.K. Şellak) oluşturulan numuneler hayvan deneyi için hazırlandı. Ağırlıkları 170-270g (ort 217,62±34,75) arasında değişen, 24 adet Wister Albino rat araştırmaya alındı. Dört farklı grup oluşturuldu; PLLA 6 hafta (Grup 1), Y.K. Şellak 6 hafta (Grup 2), PLLA 12 hafta (Grup 3), Y.K. Şellak 12 hafta (Grup 4). Tüm hayvanlar bilateral öpere edildi. Öncelikle sol bacaklarına operasyon uygulanarak materyal yerleştirildi. Diğer bacakları (kontrol) cerrahi insizyonu takiben materyal uygulanmadan kas ve cilt suture edilerek kapatıldı. Uygulama öncesi ve takip süresi sonunda; materyallerin ağırlıkları ölçüldü, hayvanların biyokimyasal analizleri yapıldı. Cerrahi uygulanan kas dokuları alındı. Bulgular Wilcoxon ve Mann Whitney U testleri ile istatistiksel olarak değerlendirildi.PLLA 6 haftalık (Gr 1) ve Y.K. şellak 6 haftalık (Gr 2) takip grubunda; materyallerin uygulama öncesi ve sonrası ağırlıkları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). PLLA 12 haftalık (Gr 3) ve Y.K. Şellak 12 haftalık (Gr 4) takip grubunda; materyallerin çıkarılması sonrasında uygulama öncesine göre ağırlıklarmdaki azalma, istatistiksel olarak anlamlı bulundu (Sırasıyla p=0,027 p=0,028). Biyokimyasal analizlerde kandaki BUN, Cr, AST, ALT, ALP, GGT değerlendiridi. Sadece Y.K. Şellak 6 haftalık takip grubunda (Gr 2) GGT'deki artış istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0,042). Histopatolojik değerlendirmede dokulardaki yanıt açısından fibrozis oluşumu, akut enflamasyon, kronik enflamasyon, dev hücre reaksiyonu sol ve sağ taraf olarak değerlendirildi. Grup içinde sol ve sağ taraf ve gruplar arası sol taraf dokuları için yapılan değerlendirmede anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). Sonuç olarak mekanik özellikleri yüzey kaplaması sayesinde arttırılan PLLA ve Şellak kompozitinin in vivo koşullarda biyouyumlu ve biyoabsorbable olduğu görüldü. Kompozitin biyoabsorbable özelliklerinin daha iyi tanımlanması ve saf PLLA polimerine göre farkının gösterilebilmesi için uzun süre takip gerektiren deneylere ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
2. ABSTRACT Evaluation of Biomechanic, Biocompatibility and Bioabsorbation Properties of PLLA and Its Shellac (Naturel Resin) (Mechanical and Experimental Study) Hakan DESTAN, MD Dokuz Eylül University, School of Medicine Department of Orthopaedics and Traumatology Izmir, TURKEY It's known that the commonly used metal implants in fixation of the fractures in orthopaedic surgery do not have ideal material properties. Bioabsorbable materials have appropriate properties for fracture fixation, but on the other hand insufficiency of their mechanical properties restricts their usage. In our study; we used PLLA and PLLA with shellac to form a composite material and we aimed to increase the mechanical properties of PLLA and analyse the biocompatibility and bioabsorbation properties in vivo. In the present study, five different blocks (pure PLLA, 5% shellac, 10% shellac, 20% shellac and surface coated shellac) of PLLA and shellac are prepared for mechanical test. Appropriate stripes formed from these blocks that are suitable for ASTM (D638-02a) standarts. Based on the data derived from mechanical test specimens, two different materials (pure PLLA and its surface coated shellac) were prepared for the animal study. We used 24 Wister Albino rats that have 170-270g (av.217.62±34.75) weight range. Four groups were generated; PLLA 6 weeks (group 1), Shellac 6 weeks (group 2), PLLA 12 weeks (group 3), shellac 12 weeks (group 4). All animals were operated bilaterally. The left cruris was operated and the implant was applied. In the right side (control group), a sham operation was applied and after exposure, fascia and skin were sutured. Before the application of implants and at the end of the study, the weights of materials were recorded and biochemical analyses were performed. At the end, a sample of muscle was excised from the operation area. For statistically analyzed Mann Whitney U and Wilcoxon tests were used where necessary.In groups 1 (PLLA 6 weeks) and 2 (Shellac 6 weeks), there was no statistically significant difference between weights of materials before application and at the end (p>0.005). In groups 3 (PLLA 12 weeks) and 4 (Shellac 12 weeks), the decrease in the weight of materials after removal were statistically significant (p=0.027 and p=0.028) as compared with the initial values. In biochemical analyses, blood BUN, Cr, AST, ALT, ALP, GGT were measured. Only in group 2 (Shellac 6 weeks), the increase of GGT was statistically significant (p=0.042). In terms of tissue reaction; fibrosis, acute inflammation, chronic inflammation, giant cell formation, no significant difference between right and left sides in each group or between the groups for the left was demonstrated (p>0.05). In conclusion, it's proven that the mechanical properties of the PLLA and shellac composite are improved with surface coating and they are biocompatible and bioabsorbable in vivo. Longer follow-up studies are required for a better evaluation of the bioabsorbability of composite and to indicate the difference between composite and the pure PLLA polymer.