Hamlet in a Nutshell: McEwan's novel Nutshell as a postmodern rewriting
Hamlet Fındık Kabuğunda: Bir yeniden yazım olarak McEwan'ın Fındık Kabuğu romanı
  1. Tez No: 676898
  2. Yazar: HATİCE ŞEYMA ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TATIANA GOLBAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hamlet, Oidipus Kompleksi, Freud, Fındık Kabuğu, Postmodernizm, Hamlet, Oedipus Complex, Freud, Nutshell, Postmodernism
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Shakespeare'in en önemli eserlerinden birinin yeniden yazımı olan Fındık Kabuğu, anne ve babası Hamlet'in anne ve babasının tanık olduğu trajediye tanık olan doğmamış bir bebeğin hikayesini anlatır. Hamlet, Fındık Kabuğu'nda da gözlendiği gibi genellikle Oidipus Kompleksi ile ilişkilendirilerek Freud'un çalışmaları ışığı altında incelenmiştir. Karmaşık duygular ve güdüler bağlamında karşılaştırma yapabilmek için iki eseri de anne ile ilişki açısından irdelemek oldukça önemlidir. Tüm bunlar yapılırken, iletişim bağlamında önemli bir rol oynadıkları için duyulara bulunulan atıflar da yakından gözlenmelidir. Zira, Fındık Kabuğu'ndaki ana karakterin doğmamış bir bebek olduğu göz önüne alındığnda görme duyusunun yokluğu karakterler arasındaki bağı etkileyecek ve hikayeye yeni bir boyut getirecektir. Her iki eserde de öne çıkmaları sebebiyle, nasıl temsil edildikleri, onlara nasıl davranıldıkları ve erkek egemenliğinden etkilenip etkilenmedikleri üzerine yorum yapabilmek için, kadınların durumlarının incelenmesi gerekmektedir. Dolayısıyla bu tez, bahsedilen tüm bu maddeleri Hamlet ve Fındık Kabuğu ile ilişkilendirerek benzerlik ve farklılıkları tespit ederken belirli alt başlıklar altında incelemeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
As a postmodern rewriting of Shakespeare's one of the most essential plays, Nutshell narrates the story of an unborn baby whose parents go through the same tragedy as Hamlet's did. Hamlet has been examined mainly under the light of Freudian studies, regarding the issue of Oedipus Complex which can also be observed in Nutshell. It is fundamental to delve into the relationship between the mother and the protagonist of each of the works to compare them in terms of the complicated feelings and motivations. While doing so, the references to the senses should be surveyed closely since they play a very important role in communication. Because, the lack of the sense of sight would be affecting the connection between the characters and bring a new dimension to the story especially when the protagonist happens to be an unborn baby in Nutshell. Since women characters step forth due to their significance in both works, their conditions ought to be reviewed to comment on how they are represented and treated and whether they are affected by male domination in any way. This paper thus aims to examine all the mentioned concerns under certain subtitles, relating them to Hamlet and Nutshell while spotting the similarities and differences.