Marka tercihini etkileyen faktörlerin tesbiti: İnşaat yapı malzemeleri sektöründe uygulama
Determination of the factors affecting the brand preference: Application in the construction building materials sector
- Tez No: 676922
- Danışmanlar: PROF. DR. SONAT BAYRAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Marka, Tüketici Marka Tercihi, İnşaat Sektörü, Tüketim Eğilimi, Marka Tercihleri, Brand, Consumer Brand Preference, Construction Sector, Consumption Tendency, Brand Preferences
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Tüketici marka tercihi, tüketici tercih davranışını anlama yolunda atılmış önemli bir adımdır ve bu nedenle pazarlamacılardan her zaman büyük ilgi görmüştür. Marka tercihi, karları, nakit akışını ve payı ölçülebilir şekilde iyileştirerek firma değeri yaratmaktadır. Tüketicinin bir markayı tercih etmesi, markanın ağırlıklı nitelikleri hakkındaki bilişsel inançlarının bir fonksiyonudur. Pazarlama faaliyetlerinin, müşterilerin ve potansiyel müşterilerin kalpleri ve zihinleri üzerindeki etkilerini doğru ve tahmin edilebilir bir şekilde ölçerek, tercih ölçütleri, pazarlama girdilerini tüketici davranış sonuçlarına bağlamaktadır. Bu çalışmanın amacı marka tercihini etkileyen faktörlerin inşaat sektörü bağlamında tespit edilmesidir. Bu amacı gerçekleştirmek için İstanbul'da inşaat sektöründe faaliyet gösteren ve inşaat ürünleri satan 6 işletmenin 150 müşterisinden anket yoluyla veriler toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 16.0for Windows istatistik programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Yapılan değerlendirmelerde frekans, ki kare bağımsızlık testi, analizleri uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlar inşaat sektöründe marka tercihinde yaş, eğitim seviyesi, medeni durumun etkili olduğunu cinsiyetin etkili olmadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Consumer brand choice is an important step towards understanding consumer preference behavior and has therefore always attracted great attention from marketers.Brand preference creates firm value by measurably improving profits, cash flow and share.Consumer's preference for a brand is a function of their cognitive beliefs about the dominant qualities of the brand.By measuring the effects of marketing activities on the hearts and minds of customers and potential customers in an accurate and predictable way, preference criteria link marketing inputsto consumer behavior results.The purpose of this study is to determine the factors affecting brand preference in the context of the construction industry.In order to achieve this goal, data were collected from 150 customers of 6 enterprises operating in the construction sector in Istanbul and selling construction products.The data obtained were evaluated using SPSS 16.0 for Windows statistics program.Frequency, chi-square test of independence, analyzes were used in the evaluations.The results show that age, education level, marital status are effective in brand choice in the construction sector, and gender is not.