Hidrolik kumandalı omca altı bağ pulluğunun işletim parametrelerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma
A research on the determination of operating parameters of under-stock vineyard plough with hydraulic control
  1. Tez No: 67693
  2. Yazar: ALİ SERT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜRCAN YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Omca Altı Bağ Pulluğu, Hidrolik, İşletim Parametresi
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZET HİDROLİK KUMANDALI OMCA ALTI BAĞ PULLUĞUNUN İŞLETİM PARAMETRELERİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Bu araştırmada, tele alınmış bağlarda omca altlarının işlenmesi amacıyla kullanılan hidrolik kumandalı omca altı bağ pulluğunun işletim parametrelerinden iş başarısı, omca altı işlenmeyen alan, yakıt tüketimi ve optimum çalışma hızının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, denemeye alınan hidrolik kumandalı omca altı bağ pulluğu, deneme parsellerinde değişik hızlarda çalışması sonucunda, çalışma hızının artmasıyla efektif çalışma zamanının azaldığı, efektif iş başarısının arttığı, birim alandaki yakıt tüketiminin azaldığı ve omca altında işlenmeyen alanın fazlalaştığı belirlenmiştir. Bu araştırma sonunda, tele alınmış bağlarda omca altlarını işleyen traktör ve çeşitli tarım alet ve makinalarının omca altında optimum toprak alanını işleyebilmesi için bağların belirli sıra arası ve sıra üzeri mesafelerinde tesis edilmeleri, omca dallarının yerden belirli yükseklikte bırakılmış olmasının gerekli olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this research, it was aimed to determine the working success, under stock uncultivated area, fuel consumption and optimum working speed, which are among the management parameters of under-stock vineyard plough with, hydraulic control used for cultivating the under-stock area in trellis vineyards. With this purpose the under-stock vineyard plough with hydraulic control was operated at different speeds in the experimental plots and it was determined that the effective working time was reduced with the increasing working speed, the effective working success was increased, the fuel consumption per unit area was decreased and the uncultivated area under stocks was increased. At the end of this research, it was determined that the vineyards should be established with certain row and in-row-spacings, so that the tractors and various agricultural tools and machines cultivating the under-stock areas in trellis vineyards could cultivate the optimum ground area, and the stock branches should be left at a certain height from the ground. Keywords : Understock vineyard plough, hydraulic, operating parameter.