Kriz yönetiminde kurumsal itibarın önemi: Türkiye'nin en itibarlı kurumları özelinde bir araştırma
The importance of corporate reputation in crisis management: A research in the framework of Turkey's most reputable institutions
  1. Tez No: 676967
  2. Yazar: CEREN BUSE BİTLİS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERİDE AKIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Reklamcılık, Public Relations, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Kriz, İtibar, Kriz yönetimi, İtibar Yönetimi, Kurumsal İletişim, Crisis, Reputation, Crisis Management, Reputation Management, Corporate Communication
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kurumsal İletişim Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Günümüz koşullarında; hedef kitlenin değerleri, talepleri, görüşleri kurum ile denk düşmediğinde, kurum, iç ve dış paydaşlarını doğru analiz edip davranışlarını, değerlerini bu doğrultuda güncellemediğinde krizler meydana gelebilmektedir. Krizlerin sıklığı, yönetimin başarısızlığı; en basit ifade ile kurumun, hedef kitle nezdinde başarısız bir imaj sergilemesine ve nihai olarak, ürün/hizmetlerinin tercih edilmemesine neden olabilmektedir. Bu noktada kurumsal itibar ve itibar yönetimi kavramlarının önemli olduğu; kriz dönemlerinde kurumlara güvenilirlik sağladığı, kriz yönetimini kolaylaştırdığı ve krizleri daha kolay atlatılabilir kıldığı düşünülmektedir. Çalışmada; kriz yönetimi ve kurumsal itibar arasındaki bağlantı ile kriz yönetiminde kurumsal itibarın öneminin ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu doğrultuda çalışma, bahsi geçen kavramlara ve kavramlar arasındaki bağlantılara yönelik detaylı literatür taraması içermektedir. Çalışma kapsamında, Türkiye İtibar Akademisi tarafından 2020 yılında verileri açıklanan Türkiye İtibar Endeksi Araştırması'na göre Türkiye'nin En İtibarlı Markaları olarak ortaya konan kuruluşlarla gerçekleştirilen yapılandırılmış görüşme bulguları ve değerlendirmeleri yer almaktadır. Araştırma bulguları değerlendirildiğinde, kriz dönemlerinde olumlu kurumsal itibar algısının Türkiye'nin En İtibarlı Markaları nezdinde büyük önem arz ettiği dikkat çekmektedir.
Özet (Çeviri)
In today's conditions; crises can occur when the values, demands and opinions of the target audience do not correspond with the institution, when the institution does not analyze its internal and external stakeholders correctly and update its behaviors and values accordingly. Frequency of the crises, failure of management; in the simplest terms, it may cause the institution to display an unsuccessful image in the eyes of the target audience and ultimately not to prefer its products/services. At this point, it is thought that the concepts of corporate reputation and corporate reputation management are important and provide credibility to the target audience in times of crisis, facilitate crisis management and make crises more easily overcome. In this thesis, it is aimed to emphasize the importance of corporate reputation in crisis management. In this direction, the connection of these two concepts has been explained. In the study, Turkey Reputation Index as determined by the results of the research data presented in 2020, is located in Turkey's Most Reputable Companies findings and assessments made by structured interview. This study reveals that the concept of corporate reputation plays a very important role for organizations in times of crisis. When the research findings are examined, the importance of corporate reputation during the crisis is clearly seen.