İtibar Yönetimi Bağlamında Kriz İletişimi: Köfteci Yusuf Örneği
Crisis Communication in the Context of Reputation Management: The Case of Köfteci Yusuf
- Tez No: 1012746
- Danışmanlar: PROF. DR. ASLI YAĞMURLU DARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: halkla ilişkiler, kriz iletişimi, kurumsal itibar, itibar yönetimi, Köfteci Yusuf, public relations, crisis communication, corporate reputation, reputation management, Köfteci Yusuf
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
Özet
Bu yüksek lisans tezi, Türkiye'de et ve restoran sektöründe faaliyet gösteren Köfteci Yusuf adlı işletmenin Ekim 2024'te ürünlerinde domuz eti kullandığı iddiası nedeniyle yaşanan kriz örneği üzerinden, kriz dönemlerinde yürütülen iletişim uygulamalarını itibar yönetimi çerçevesinde ele almaktadır. Araştırma kapsamında temel olarak, Köfteci Yusuf krizi sürecinde işletmenin kurumsal görünürlük ve tanınırlığını itibar yönetimi açısından ortaya koymak, kriz sürecinde itibar yönetiminin nasıl yürütüldüğünü tespit etmek ve kriz süreci boyunca gerçekleştirilen iletişim faaliyetlerinin itibar yönetimindeki yansımalarını analiz etmek amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda, B2Press'in 1 Mayıs 2025 tarihli verilerine dayalı olarak Türkiye'nin en çok ziyaret edilen ilk beş dijital haber platformu olan Hürriyet, Sözcü, Mynet, Ensonhaber ve Milliyet'te 1 Ekim 2024 - 1 Ekim 2025 tarihleri arasında yayımlanan ve Köfteci Yusuf domuz eti kriziyle ilgili haber metinleri incelenmiştir. Araştırmada çalışma grubuna dâhil edilen Hürriyet, Sözcü, Mynet, Ensonhaber ve Milliyet dijital haber sitelerinden elde edilen toplam 43 haber içeriği nitel içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Bu bağlamda araştırmadan elde edilen bulgular, Köfteci Yusuf'un yaşadığı kriz sürecinde kurumsal görünürlük ve tanınırlığının ön plana çıktığını, kurumsal itibarının olumsuz etkilendiğini, itibarın korunmasına yönelik çeşitli kriz iletişimi faaliyetlerinin yürütüldüğünü ve kriz iletişimi sürecinde bazı eksiklikler bulunmasına karşın krizin sınırlı düzeyde fırsata dönüştürülebildiğini göstermiş; kriz döneminde yürütülen kriz iletişiminin kurumsal itibar yönetiminde önemli bir role sahip olduğunu ortaya koymuştur. Sonuç itibarıyla bu çalışma, Köfteci Yusuf domuz eti krizi örneği üzerinden, kriz sürecinde gerçekleştirilen iletişim çalışmalarının itibar yönetimi çerçevesindeki rolüne dair önemli bulgular sağlamakta ve kriz dönemlerinde kurumsal itibarın korunması, iyileştirilmesi ve güçlendirilmesine yönelik etkili itibar yönetimi açısından öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This master's thesis examines communication practices implemented during crisis periods within the framework of reputation management, using the example of the crisis experienced by Köfteci Yusuf a business operating in Turkey's meat and restaurant sector following allegations in October 2024 that it used pork in its products. The primary objectives of this research are to examine the company's corporate visibility and brand recognition from a reputation management perspective during the Köfteci Yusuf crisis, to identify how reputation management was implemented during the crisis, and to analyze the implications of the communication activities carried out throughout the crisis on reputation management. To this end, based on data from B2Press as of May 1, 2025, the top five most visited digital news platforms in Turkey Hürriyet, Sözcü, Mynet, Ensonhaber, and Milliyet were examined. In the study, a total of 43 news articles obtained from the Hürriyet, Sözcü, Mynet, Ensonhaber, and Milliyet digital news sites which were included in the study group were analyzed using qualitative content analysis. In this context, the findings of the study revealed that during the crisis Köfteci Yusuf experienced, the company's visibility and recognition came to the forefront, its corporate reputation was negatively impacted, various crisis communication activities were carried out to protect its reputation, and although there were some shortcomings in the crisis communication process, the crisis was converted into an opportunity to a limited extent; and it has demonstrated that crisis communication conducted during the crisis period plays a significant role in corporate reputation management. Ultimately, this study provides important insights into the role of communication efforts during a crisis within the framework of reputation management, using the Köfteci Yusuf pork crisis as a case study, and offers recommendations for effective reputation management aimed at protecting, improving, and strengthening corporate reputation during times of crisis.