Ankara İmrahor Vadisi ve İncesu Deresi alan kullanım kararlarının belirlenmesi ve biyofilik tasarım yaklaşımı içinde değerlendirilmesi
Determination of the usage decisions of Ankara Imrahor Valley and Incesu Creek and evaluation within biophilic design approach
- Tez No: 677031
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH KELKİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Ankara, Biyofilik Tasarım, İmrahor Vadisi, İncesu Deresi, Uzaktan Algılama, Ankara, Biophilic Design, İmrahor Valley, İncesu Creek, Remote Sensing
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 255
Özet
Teknolojik gelişmeler ile kentleşme olgusu sonucunda insanoğlunun zamanla doğadan uzaklaştığı ve doğaya karşı sahip olduğu temel bağı kaybettiği görülmektedir. Doğadan uzaklaşmış bir yaşam çevresi içindeki insan fiziksel ve zihinsel olarak sağlık problemleriyle karşı karşıya kalmaktadır. Bu gibi problemlerin önlenmesinde önemli potansiyellere sahip olan yaşam alanlarından biri de vadilerdir. Doğa kavramının tam karşılığı olan vadiler, tarihsel süreçler boyunca yaşam ve yerleşim yeri olarak tercih edilmiştir. Bu çalışmada biyofili kavramı, tasarım ve planlama çalışmaları, biyofilik kent ve kentlerdeki akarsu vadileri ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Araştırmalar sonucunda Ankara İmrahor Vadisi ve İncesu Deresi'nde kültürel ve doğal değerlerin yok olma tehlikesi, kentleşmenin getirdiği aykırı plan uygulama sorunları, çevre koruma ve kullanımları konusunda politika yetersizlikleri gibi birtakım problemler tespit edilmiştir. Çalışma alanında biyofilik tasarım yaklaşımı hedef alınarak insan ve doğa arasındaki kaybolan bağın yeniden kurulması amaçlanmıştır. Peyzaj Mimarlığı bakış açısıyla uzaktan algılama teknikleri uygulanarak alan kullanım kararları belirlenmiştir. Biyofilik tasarım temel alınarak planlama ilkeleri ışığında değerlendirilmiş ve tasarım önerileri getirilmiştir. Bu çalışma, Peyzaj Mimarlığı açısından ülkemizde yapılan ilk örnek çalışmalardandır.
Özet (Çeviri)
As a result of technological developments and the phenomenon of urbanization, it is seen that human beings gradually moved away from nature and lost their basic connection to nature. In a life environment that has moved away from nature, human beings are faced with physical and mental health problems. Valleys are one of the habitats that have important potential in preventing such problems. Valleys, which are the exact equivalent of the concept of nature, have been preferred as living and residential places throughout historical processes. In this study, the concept of biophile starting from the historical process, design and planning studies, and river valleys in biophilic cities and cities are examined in detail. As a result of the researches, some problems such as the danger of extinction of cultural and natural values in Ankara Imrahor Valley and Incesu Creek, problems of contrary plan implementation caused by urbanization, policy inadequacies on environmental protection and their use have been identified. It is aimed to re-establish the lost link between man and nature by targeting biophilic design approach in the study area. Using remote sensing techniques from a Landscape Architecture perspective, land use decisions were determined. Based on biophilic design, it was evaluated in the light of planning principles and design recommendations were made. This study is one of the first examplary studies in our country in terms of the Landscape Architecture professional discipline.