Yerel siyasete katılımda toplumsal cinsiyetin rolü: Eskişehir Büyükşehir Belediyesi örneği
Review of gender mainstreaming in local political engagement: Eskişehir Metropolitan Municipality case
- Tez No: 677120
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLGE KAĞAN ŞAKACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Cinsiyet Rolleri, Yerel Siyaset, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Social Gender, Gender Equality, Gender Roles, Local Politics, Eskişehir Metropolitan Municipality
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Hazırlanan tezin konusunu, hayatın her alanında karşılaşılan“toplumsal cinsiyet”olgusunun yerel siyasetteki etkilerinin tartışması oluşturmaktadır. Bu çalışmada, öncelikle toplumsal cinsiyetin ne olduğu kimi teoriler çerçevesinde açıklanmış daha sonra bunun varlığının göstergeleri, onları devam ettiren unsurlar ile birlikte ele alınmıştır. Tüm bunların ardından, Türkiye'nin toplumsal cinsiyet eşitliği açısından durumu; eğitim, sağlık, ekonomik ve siyasal yönden incelenerek geçmiş ile kıyaslanmıştır. Bu konu başlıkları içerisinden tezin konusunu“siyaset”oluşturduğu için onu izleyen bölümde bu konuya geçiş yapılmıştır. Yerel siyaseti icra edenler tarafından“kadının siyasetteki yerinin nasıl tarif edildiği”sorusunun cevaplanması için“Eskişehir Büyükşehir Belediye Meclisi Üyeleri”seçilmiştir. Belediyecilik anlayışı ile birçok kez adından söz ettiren Eskişehir ilinin, yapılan araştırmalar ve mülakatlar sonrası elde edilen verileri ışığında, Türkiye'nin“düşük temsil”ortalamasından çok farklı olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, a discussion of the effects of the phenomenon of“social gender”encountered in all areas of life on local politics has been worked. Within this purpose, leadingly description has been expounded with respect to certain theories as what social gender be defined and in sequentially the facts which are sustained this phenomenon been discussed. Henceforth, Turkey's condition in terms of gender equality has been examined regarding matters as education, health, economics, and politics, afterwards those topics are compared with a case history. Among these topics, the subject of the thesis has been determined as“political aspect”. Therefore, in the following section, this has been determined for study. In order to get the answer to the question“how to describe the place of women in politics?”,“Eskişehir Metropolitan Municipality Council Members”have been selected. Eskişehir province, which has made a name for itself with its understanding of municipalism been observed not far from the“underrepresentation”average of Turkey's overall.