Çocuk istismarı haberlerinin gazetelerde yer alış biçimleri
Forms of child abuse news made in newspaper
  1. Tez No: 677184
  2. Yazar: TUBA BOZKURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILMAZ DAŞLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk istismarı, istismar, gazete haberleri, Child abuse, abuse, newspaper news
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmanın amacı, toplumun genelini ilgilendiren çocuk istismarı kavramına karşı bir farkındalık oluşturmanın yanı sıra, kitle iletişim araçlarından biri olan gazetelerin bu konuyu ele alış biçimi ve kamuoyuna nasıl yansıttığını incelemek ve araştırmaktır. Söylem analizinin yanı sıra doküman analizi yöntemi kullanılarak hazırlanan çalışmada, çocuk istismarı haberleri ele alınırken gazetelerin farklı söylem ve dil ile ifade ettikleri bu toplumsal sorunun nasıl ve ne şekilde kamuoyuna duyurulduğu geniş çaplı örneklerle incelenmiş ve araştırılmıştır. Veri toplama aracı olarak tirajı en fazla olan dört gazete baz alınmış ve bu gazetelerde yer alan çocuk istismarı haberleri derlenmiştir. Haberlerde yer alan ideolojik ve kuramsal bakış açıları karşılaştırılarak, gazetelerin yayın politikaları ve konuya verdikleri önem derecesine göre haberler analiz edilmiş ve elde edilen bulgular karşılaştırılmıştır. Çocuk istismarı, toplumun her kesimini ilgilendiren bir konu olmakla birlikte, istatistikler incelendiğinde aslında görünenin çok daha üstünde bir oranla ülkemizde bu sorunun varlığı mevcut görülmektedir. Bu nedenledir ki gazetelerin konuyu işleyiş ve aktarış biçimi önem arz ederken kamuoyunun da bilgi alma hakkı bir o kadar ciddi bir konu olarak görülmektedir. Çalışmada, çocuk istismarı haberlerinin kamuoyu açısından bir farkındalık oluşturması amaçlanmıştır. Çalışma, gazetelerde yer alan çocuk istismarı haberlerinin nasıl ve ne şekilde kamuoyuna aktarılması bakımından önem arz ederken aynı zamanda bu haberlerin kamuoyu tarafından doğru, açık ve net şekilde anlaşılması açısından bir öneme sahiptir. Elde edilen bulgulara göre çocuk istismarı haberleri öznel içerik ile oluşturulurken aynı zamanda bilgilendirici haberler olarak kategorize edilmektedir. Araştırmanın özgün bölümünde çocuk istismarının tanımına türlerine genişçe yer verilerek, ilerleyen bölümlerde yazılı bir iletişim aracı olan gazetelerde nasıl ve ne şekilde yer alındığına dair konular örneklerle incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to raise awareness against the concept of child abuse, which concerns the general public, as well as to examine and research how newspapers, one of the mass media, handle this issue and how it reflects on the public. In the study, which was prepared by using the document analysis method in addition to the discourse analysis, while the news of child abuse was handled, how and how this social problem, which the newspapers expressed with different discourses and languages, was announced to the public was examined and researched with large-scale examples. As a data collection tool, the four newspapers with the highest circulation were taken as a basis and the news of child abuse in these newspapers were compiled. By comparing the ideological and theoretical perspectives in the news, the news were analyzed according to the publication policies of the newspapers and the degree of importance they attached to the subject, and the findings were compared. Although child abuse is an issue that concerns all segments of the society, when the statistics are examined, it is seen that this problem exists in our country at a rate much higher than what is seen. For this reason, while the way the newspapers handle and convey the subject is important, the right of the public to receive information is seen as such a serious issue. In the study, it is aimed to raise awareness of child abuse news for the public. The study is important in terms of how and in what way the news of child abuse in the newspapers is conveyed to the public, while at the same time it is important in terms of the accurate, clear and clear understanding of these news by the public. According to the findings, while child abuse news is created with subjective content, it is also categorized as informative news. In the original part of the study, the definition of child abuse and its types were given in detail, and in the following sections, the issues about how and in what way they were included in newspapers, which are a written communication tool, were examined with examples.