Tohumu kaplanmış pamukta damla sulama uygulamasının verim ve verim bileşenleri üzerine etkileri
The effect of different drip irrigation levels on yield and yield components of seed-coated cotton
- Tez No: 677227
- Danışmanlar: PROF. DR. NECDET DAĞDELEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Aydın, damla sulama, pamuk, tohum kaplama tekniği, verim azalma oranı, Aydın, cotton, drip irrigation, seed coated technique, yield response factor
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Bu çalışma, kısıtlı sulama ve farklı tohum kaplama uygulamalarının Carisma pamuk çeşidinde verim, ve verim kalite parametreleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla 2019 yılında, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği arazisinde yürütülmüştür. Materyal ve Yöntem: Araştırma tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekerrürlü ve iki faktörlü olarak yürütülmüştür. Araştırmada 4 farklı sulama düzeyi (%100; %75; %50; %25) ve iki farklı tohum uygulaması (delinte-kaplamasız ve % 9.2 çinko kaplamalı) incelenmiştir. Damla sulama sistemiyle sulanan arazide parseller, A sınıfı buharlaşma kabından oluşan birikimli buharlaşmanın %100, %75, %50 ve %25'i şeklinde 8 gün aralığında uygulanmıştır. İlk sulama 1.20 m etkili kök bölgesindeki faydalı suyun yaklaşık % 40'ı tüketildiğinde yapılmıştır. Bulgular: Uygulanan sulamalar kütlü verimi ile bazı agronomik ve lif kalite parametrelerini önemli düzeyde etkilemiştir. Tohum kaplama uygulamalarına göre mevsimlik bitki su tüketimi 254,9-635,3 mm arasında değişmiştir. Ortalama kütlü verimi ise 390,0-587,2 kg/da arasında değişmiştir. En yüksek verim su kısıtı uygulanmayan D100 (%100) konusundan 587,2 kg/da olarak sağlanmıştır. Kütlü verimi açısından delinte uygulaması, çinko uygulamasından daha yüksek verim vermiştir. Ortalama WUE değerleri 0.89-1.55 kg/m3 arasında değişmiştir. Verim tepki etmeni (ky) sırasıyla 0,48 (çinko kaplama) ve 0.53 (delinte) olarak belirlenmiştir. Sonuç: Sonuç olarak, su kaynağının sınırlı olmadığı koşullarda delinte uygulamasında D100 (% 100) konusunun en iyi sulama konusu olduğu söylenebilir. Eğer bölgede su kaynağı kısıtlı ise bu koşulda da D75 konusunun (Delinte, % 75), verim, WUE ve lif kalitesi açısından uygun olacağı sonucuna varılabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: In order to observe the effects of deficit irrigation and seed-coated techniques on yield and some agronomic quality parameters of Carisma cotton cultivar, a field trial was conducted in year 2019 at the Research and Application Farm of the Agriculture Faculty of Aydın Adnan Menderes University. Material and Methods: The trial was designated in randomized complete block design with two factors and three replications. In the study, four different irrigation levels (100, 75, 50 and 25%) and two different seed-coated techniques (delinted seed and Zinc coated with 9.2%) were investigated. In the trials, irrigation water was applied to cotton cultivars using drip irrigation method as 100%, 75%, 50% and 25% of evaporation from Class A Pan corresponding to 8-day irrigation frequencies. First irrigation was applied when ~40% of available soil moisture was consumed in the 1.20-m effective root zone. Results: The applications of water significantly affected seed cotton yield, various agronomic and cotton fibre quality parameters. The average seasonal water use varied between 254,9 and 635,3 mm according to seed-coated applications. The average seed cotton yield varied from 390,0-587,2 kg/da. The highest average seed cotton yield was obtained from D100 (100%) treatment as averaging 587,2 kg/da. It was determined delinted seed application performed higher yields than Zinc coated applications. Average water use efficiency (WUE) values varied between 0.89-1.55 kg/m3 . Yield response factor (ky) was found to be 0.48 for Zinc coated and 0.53 for delinted seed applications. Conclusion: It may be concluded that the treatment which gave the best performance was treatment D100 (delinted seed, 100%) when the water was abundant. In the case of water scarcity, D2 (delinted seed), 75%) treatment resulted in reasonable yield, WUE and fibre quality.