Uşak ilinin sahip olduğu değerlerin şehir imajına etkisi
The effect of the values of Usak on the city image
- Tez No: 677244
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM DUĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: İmaj, Şehir İmajı, Uşak, Şehir Algısı, Image, City Image, Uşak, City Perception
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Şehirler için oldukça önemli olan imaj kavramının oluşturulmasına yönelik duyulan gereksinim özellikle iletişim araçlarının yaygın kullanımının etkisiyle giderek artmaktadır. Küreselleşme içerisinde yüksek bir gelire sahip olan turizm sektöründen pay alabilmek isteyen şehirlerin pozitif bir imaja sahip olması gerekmektedir. Her şehir içerisinde doğal, tarihi ve kültürünü kapsayan değerler barındırmakta ve kendilerine ait bu değerleri ön plana çıkararak diğer şehirlerden ayrılmaktadır. Bu çalışmanın amacı Uşak'ta ikamet eden bireylerin şehre ait Ulubey Kanyonu, Karun Hazineleri Uşak Halısı, Uşak Tarhanasına yönelik algı düzeylerini ölçerek bu değerlerin şehir imajına etkisini tespit etmeye yönelik gerçekleştirilmiştir. Şehrin ziyaretçiler tarafından ne şekilde algılandığını tespit etmek kadar şehirde yaşayanlar tarafından da ne şekilde algılandığı oldukça önemlidir. Çalışmada Ulubey Kanyonu, Karun Hazineleri Uşak Halısı, Uşak Tarhanası ile ilgili algı düzeyleri ve sahip olunan değerlerin Uşak imajına etkisi ölçülmeye çalışılmıştır. Çalışma toplamda 18 yaş üzeri Uşak'ta ikamet eden 400 katılımcıya uygulanmıştır. Bu sayede Uşak'ta ikamet eden bireylerin hem Uşak'ı ne kadar tanıdığı hem de sahip olunan değerlere yönelik yöre halkının tutumlarının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Anket tekniği uygulanarak ulaşılan veriler SPSS programında istatistiksel olarak analiz edilerek sonuca ulaşılmıştır. Gerçekleştirilen çalışma neticesinde elde edilen algı düzeyleri sırasıyla Ulubey Kanyonu, şehir imajı, Uşak Tarhanası, Karun Hazineleri ve Uşak Halısı şeklindedir. Sahip olunan değerler ile nüfusa kayıtlı olunan yer ve unvan arasında anlamlı farklılıklar tespit edilmiş olup cinsiyet faktörü ile ilgili bir farklılık tespit edilememiştir. Eğitim düzeyleri ile sahip olunan değerler arasında negatif yönlü bir ilişki saptanmıştır. Ücret düzeyi ve yaş faktörü ile ilgili de anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Uşak ilinin sahip olduğu değerlerin şehir imajına etkisi incelendiğinde ise Uşak Tarhanası, Karun Hazineleri ve Uşak Halısının şehir imajına pozitif yönde etkisi olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The need for the creation of the concept of image, which is very important for cities, ever is increasing, especially with the effect of the widespread use of communication tools.Cities that want to get a share from the tourism sector, which has a high income in globalization, must have a positive image.Each city contains natural, historical and cultural values and differentiates from other cities by highlighting these values. The purpose of this study was carried out to determine the effect of these values on the city image by measuring the perception levels of the individuals residing in Uşak towards the Ulubey Canyon, Karun Treasures, Uşak Carpet, Uşak Tarhana.It is very important to determine how the city is perceived by the visitors as well as how it is perceived by the people living in the city. In the study, the effect of perception levels and the values of possessed related to Ulubey Canyon, Karun Treasures Uşak Carpet, Uşak Tarhana on the Uşak image were measured.The study was applied to 400 participants over the age of 18 who live in Uşak in total.In this way, it is aimed to determine both how well the individuals residing in Uşak know Uşak and the attitudes of the local people towards the values owned.The result of the study was reached by the data obtained by applying the survey technique are analyzed statistically in the SPSS program. The perception levels obtained as a result of the work carried out are respectively Ulubey Canyon, city image, Uşak Tarhana, Karun Treasures and Uşak Carpet.Significant differences were determined between the values possessed and the place of registry of the populationand title, but no difference was determined regarding the gender factor.A negative correlation was found between education levels and possessed values.Significant relationships were also found with regard to the wage level and age factor. When the effects of the possessed values of Uşak on the city image are examined, it has been determined that the Uşak Tarhana, Karun Treasures and Uşak Carpet have a positive effect on the city image.