Ratlarda oluşturulan deneysel intestinal volvulusa bağlı iskemi reperfüzyon modelinde hidrojenle zenginleştirilmiş salin solüsyonunun koruyucu etkileri
Protective effects of hydrogen rich saline solution in ischemia reperfusion model due to experimental intestinal volvulus in rats
- Tez No: 677356
- Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER TÜRKYILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
- Anahtar Kelimeler: bağırsak iskemi/reperfüzyon hasarı, volvulus, hidrojenden zengin salin solüsyonu, intestinal ischemia/reperfusion injury, volvulus, hydrogen-rich saline solution
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
NEK, boğulmuş fıtık, iltihaplı bağırsak hastalıkları, mezenterik arter veya ven tıkanıkları, travma, çeşitli şok türleri, ciddi yanıklar, invajinasyon ve volvulus gibi klinik durumlarda bağırsak iskemi/reperfüzyon (I/R) hasarı meydana gelmektedir. Çalışmamızda antioksidan, antiapopitotik, antienflamatuar ve antialerjik özelliği olan hidrojenden zengin salin solüsyonu (HZSS) volvulusa bağlı bağırsak I/R hasarı üzerinde kullanılmış ve koruyucu etkisinin olup olmadığı araştırılmıştır. Çalışmada ağırlıkları 220-250 gr arasında değişen 30 adet sağlıklı dişi Wistar Albino rat 5 gruba ayrıldı. Tüm ratlara anestezi altında median laparatomi yapıldı. Deney başlamadan Sham grubuna (Grup 1) intraperitoneal serum fizyolojik, HZSS grubuna (Grup 2) intraperitoneal 5 ml/kg'dan HZSS verildi ve herhangi bir işlem yapılmadı. Volvulus- I/R grubunda (Grup 3), ileoçekal valvin 2 cm proksimalinden 5 cm lik ince bağırsak segmenti saat yönünde 360° döndürülüp volvule edilerek tespit edildi. 2 saat iskemi süresi beklendikten sonra relaparotomi yapılarak tespit süturu açıldı ve 2 saat reperfüzyon süresi beklendi. Tedavi I grubunda (Grup 4) reperfüzyondan hemen önce HZSS intraperitoneal 5ml/kg olacak dozda enjekte edilerek reperfüzyon için tespit süturu açıldı ve 2 saat reperfüzyon süresi beklendi. Tedavi II grubunda (Grup 5) iskemiden (volvulustan) 1 saat önce HZSS intaperitoneal 5ml/kg olacak şekilde rata enjekte edildi ve I/R gerçekleştirildi. Tüm ratlardan reperfüzyonun 2.saatinde kan örneği ve ince bağırsak dokusu alındı. Kan örneği ve dokuda TAS, TOS düzeyleri ölçüldü ve doku histomorfolojileri incelendi. Tedavi I ve Tedavi II gruplarında dokuda TOS ve OSİ düzeyleri I/R grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düşük saptanırken (p< 0,05), Tedavi I ve Tedavi II gruplarında kan örneğinde TOS ve OSİ düzeyleri istatistiksel olarak anlamlı olmasa da I/R grubuna göre düşük olduğu saptandı (p>0,05). Histomorfolojik olarak villus yapısında bozulma, epitelde ayrışma ve lamina proprianın parçalanması Tedavi I ve Tedavi II gruplarında, I/R grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düşük saptanmıştır (p değeri 0,001). Bu çalışma ile, volvulusa bağlı oluşan I/R hasarında HZSS'nin bağırsak hasarını engellediği biyokimyasal ve histomorfolojik parametreler üzerinden gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Intestinal ischemia/reperfusion (I/R) injury occurs in clinical conditions such as NEC, strangulated hernia, inflammatory bowel diseases, mesenteric artery or vein occlusions, trauma, various types of shock, severe burns, intussusception and volvulus. In our study, hydrogen-rich saline solution (HZSS), which has antioxidant, antiapopitotic, anti-inflammatory and anti-allergic properties, was used on intestinal I/R damage due to volvulus and its protective effect was investigated. In the study, 30 healthy female Wistar Albino rats weighing between 220-250 g were divided into 5 groups. Median laparotomy was performed to all rats under anesthesia. Before the experiment, Sham group (Group 1) was given intraperitoneal physiological saline, HZSS group (Group 2) was given 5 ml/kg HZSS intraperitoneally and no action was taken. In the volvulus-I/R group (Group 3), a 5 cm small intestine segment from 2 cm proximal to the ileocecal valve was fixed by rotating 360º clockwise. After waiting for 2 hours of ischemia, a relaparotomy was performed, and the fixation suture was opened and a reperfusion period of 2 hours was expected. In the Treatment I group (Group 4), HZSS was injected intraperitoneally at a dose of 5 ml/kg just before reperfusion, and the fixation suture was opened for reperfusion and a reperfusion period of 2 hours was waited. In the Treatment II group (Group 5), HZSS was injected at 5 ml/kg intraperitoneally 1 hour before ischemia (volvulus) and I/R was performed. Blood samples and small intestine tissue were taken from all rats at the 2nd hour of reperfusion. TAS, TOS levels in blood sample and tissue and histomorphology in tissue were examined. In the Treatment I and Treatment II groups, TOS and OSI levels in the tissue were found to be statistically significantly lower than in the I/R group (p< 0.05). Although TAS and TOS levels in the blood sample in the Treatment I and Treatment II groups were not statistically significant compared to the I/R group, they were lower than the I/R group (p>0,05). As histomorphological, deterioration of villus structure, separation of epithelium and fragmentation of lamina propria were found to be statistically significantly lower in the Treatment I and Treatment II groups compared to the I/R group (p value 0,001). In this study, it has been shown through biochemical and histomorphological parameters that HZSS prevents intestinal damage in I/R damage due to volvulus.