Genç yetişkinlerde yeme bozukluğu ile kişilerarası problemler ve duygu düzenleme güçlüğü arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Examination of the relationships between eating disorder and interpersonal problems and difficulties of emotion regulation in young adults
- Tez No: 677387
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMAL ONUR NOYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Yeme Bozukluğu, Kişilerarası Problemler, Duygu Düzenleme Güçlüğü, Kişilerarası Stres ve Güçlük, Eating Disorder, Interpersonal Problems, Difficulties in Emotion Regulation, Interpersonal Distress and Diffuculties
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Sosyal etkileşimlerle çevrelenen bireyin kişilerarası alanda yaşadığı öznel deneyimler bilişsel, davranışsal ve duygusal birçok duruma yol açmaktadır. Bu çalışmada, genç yetişkinlerde kişilerarası problem seviyesi, duygu düzenleme güçlüğü ve yeme bozukluğu arasındaki ilişkiler gözlemlenmiştir. Araştırmanın örneklemini 18-40 yaş aralığındaki kadın ve erkek 338 katılımcı oluşturmuştur. Katılımcıların demografik ve sağlık düzeylerini öğrenmek için Demografik Bilgi Formu, kişilerarası stres ve güçlük düzeyini belirlemek için Kişilerarası Problemler Envanteri-32, duygu düzenleme güçlüğü seviyesini değerlendirmek için Duygu Düzenleme Güçlüğü-Kısa Form ve yeme bozukluğu şiddeti ve semptomlarını belirlemek için Yeme Bozukluğu Değerlendirme Ölçeği kullanılmıştır. Bulgular; yapılan t-testi analiziyle, kişilerarası problem düzeyi yüksek belirlenen katılımcıların düşük belirlenenlerden daha fazla duygu düzenleme güçlüğü ve yeme bozukluğu şiddeti bildirdiklerini göstermiştir. Ayrıca araştırma değişkenleri arasındaki korelatif ilişkilerin anlamlı olmasıyla kişilerarası problemler ve yeme bozukluğu arasındaki ilişkide duygu düzenleme güçlüğünün aracı etkisi SPSS PROCESS aracı model analizi ile sınanmıştır. Buna göre, kişilerarası güçlük ile yeme bozukluğu arasındaki ilişkide duygu düzenleme güçlüğünün tam aracı etkisi olduğu tespit edilmiştir. Bu sonuçlar, kişilerarası alanda ve duygu düzenlemede güçlük yaşamanın yeme bozuklukları için önemli olabileceği göstermiştir. Yeme davranışlarıyla ilgili sorun bildiren bireylerle çalışırken, kişilerarası ilişki ve duygu düzenleme becerilerinin birlikte desteklenmesinin faydalı olacağı düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Subjective experiences of the individual surrounded by social interactions in interpersonal space lead to many cognitive, behavioral, and emotional situations. In this study, relationships between interpersonal problem level, emotional dysregulation, and eating disorders were observed in young adults. The sample of the study consisted of 338 male and female participants aged 18-40 years. Data were collected using Demographic Information Form, Interpersonal Problems Inventory-32, Difficulties in Emotion Regulation Scale-Brief Form, and Eating Disorder Examination Questionnaire. As a result of the t-test analysis, it was shown that participants who determined a high level of interpersonal problems have more emotion regulation difficulty and eating disorder severity than a low level of interpersonal problems. In addition, correlative relationships between variables were found to be significant. Thus, mediation analysis with SPSS PROCESS was used. It was observed that emotion regulation difficulties fully mediated the relationship between interpersonal problems and eating disorder. These results have shown that having difficulty in interpersonal space and emotion regulation can be important for eating disorders.