Hakim durumun kötüye kullanılması
  1. Tez No: 677576
  2. Yazar: HASAN CELAL KIRATLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL ŞENOCAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: 4054 Sayılı Kanunun 6. Maddesi, Rekabet Hukuku, Hâkim Durumun, Article 6 of law no. 4054, Competition Law, Abuse of a Dominant Position, Market
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Çalışmamızın konusu;“Hakim Durumun Kötüye Kullanılması”dır. Çalışmada 4054 Sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 6. Maddesinde yer alan hakim durumun kötüye kullanılması konusu incelenmiştir. Çalışmada öncelikle rekabet hukukunun genel kuralları ele alınmıştır. Bu çerçevede rekabet hukukunun kuralları, tarihsel gelişimi ve Türkiye'deki rekabet hukuku açıklanmıştır. Çalışmanın devamında hakim durum ve hakim durumun unsurları ve birlikte hakim durumun açıklanmış daha sonra hakim durumun tespit edilmesi ve ilgili pazar konuları ele alınmış, Pazar ile ilgili ürün pazarı, coğrafi yer ve zaman kavramları açıklanmıştır. Son olarak Türk Rekabet Hukuku'nda yer alan hakim durumun kötüye kullanılması ve kötüye kullanmanın sonuçları, Rekabet Kurulu Kararları ışığında incelenmiştir
Özet (Çeviri)
The subject of our study is the“Abuse of Dominant Position”. In this study the abuse of dominant position in Article 6 of the Law on the Protection of Competition No. 4054 has been examined. In the study, the general rules of the competition were discussed first. In this framework, the rules of competition law, its historical development and competition law in Turkey are explained. In the continuation of the study, the dominant position and the elements of the dominant position are explained, then the determination of the dominant position and the relevant market topics are discussed, the concepts of product market, geographical location and time are explained. Finally, the abuse of dominant position in Turkish Competition Law and the consequences of the abuse have been examined in the light of Competition Board Decisions.