Dijital hikâye anlatıcılığı: Reklamlarda markaların global ve glokal ölçekteki dijital anlatılarına yönelik bir araştırma
Digital storytelling: A study on global and glocal digital narratives of brands in advertisements
- Tez No: 677615
- Danışmanlar: DOÇ. DR. E. ÖZLEM ATAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, Advertising
- Anahtar Kelimeler: Dijital Hikâye Anlatıcılığı, Anlatı, Yeni Medya, Dijital Pazarlama, İçerik Üretimi, Digital Storytelling, Narrative, New Media, Digital Marketing, Content Production
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Reklamcılık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Reklamcılık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
Teknoloji ve toplum arasında yaşanan etkileşim toplumun doğasını değiştirmiştir. Günümüzde, insanın kendisini ifade etme biçimi dijital kodlardan oluşmaktadır. Kelimeler, sesler, görüntülerin bir arada kullanıldığı, kişinin kendi hayatını bu medya araçları üzerinden anlattığı dijital platformlarda yürütülen pazarlama faaliyetlerinde hikâye anlatmak stratejik hale gelmiştir. En temel iletişim biçimlerinden biri olan hikâye anlatıcılığı dünyada sözlü olarak başlamış, yazılı ve görsel olmak üzere pek çok aşamadan geçerek bugünkü halini almış ve dijital hikâye anlatıcılığına dönüşmüştür. İnteraktif yapısı nedeniyle dijital ortamlarda sıkça kullanılan bir anlatı türü haline gelmiştir. Ancak, hikâye anlatıcılığının altında yatan bir sistem bulunmaktadır. Bu sistemin, geleneksel ve dijital anlatılarda hem farklı hem ortak yönleri olduğu görülmektedir. Araştırmanın amacı, dijital hikâye anlatıcılığı uygulamasının reklamcılık sektörü tarafından stratejik olarak kullanımını içerik analizi kapsamında analiz etmektir. Bu bağlamda, Apple markasından 1, Nike markasından 2, Lego markasından 1 ve LeasePlan markasından 1 reklam olmak üzere toplam 5 reklam incelenmiştir. Reklamlarda dijital hikâye anlatıcılığı uygulaması tespit edilmiş, geleneksel hikâye anlatıcılığı unsurları ile entegre edilerek analiz edilmiştir. Reklamlar, anlattıkları hikâye ve ilettikleri mesaj doğrultusunda global ve glokal ölçekteki kullanımlarına göre sınıflandırılmıştır. Ulaşılan sonuca göre, reklamcılık alanındaki uygulaması tasarım olarak multimedya araçlarının yanı sıra, bir anlatıcıya, markanın kimliğini ve kişiliğini yansıtan bir ideolojiye, bu ideolojinin etrafında dönen bir olaya ve tüketicilere ihtiyaç duymaktadır. Reklamcılıkta dijital hikâye anlatıcılığı uygulaması tüketici ve marka arasındaki ilişkiyi pekiştirmek temelinde ilerlemektedir. Ele alınan markalar kendi fikirlerini hikâye aracılığıyla tüketiciye anlatmaktadır. Tüketiciyi motive eden, ona umut veren, onlarla ortak değerlere ve deneyimlere sahip olduğunu iddia eden reklam anlatıları ürettikleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The interaction between technology and society has changed the nature of society. Today, the digital codes are how people express themselves. Storytelling has become strategic in marketing activities carried out on digital platforms, where words, sounds and image are used together and where the person tells their life through these media tools. Storytelling, which is one of the most basic forms of communication, started verbally in the world, passed through many stages, including written and visual, and turned into digital storytelling. Due to its interactive nature, it has become a frequently use narrative genre in digital environments. However, there is a system underlying storytelling. This system has both different and common aspects in traditional and digital narratives. The aim of the research is to analyze the strategic use of digital storytelling by the advertising industry within the scope of content analysis. In this context, a total of 5 advertisements were examined, which consist of 1 from Apple, 2 from Nike, 1 from Lego and 1 from LeasePlan. Digital storytelling practice was identified in advertisements and analyzed by integrating with traditional storytelling elements. Advertisements have been classified in line with the story they tell and the message they convey, according to their use on a global and glocal scale. By the result achieved, its practice in the field of advertising needs a narrator, an ideology that reflects the brand identity and personality, an event associated with this ideology, and consumers, as well as multimedia tools as design. The practice of digital storytelling in advertising is based on reinforcing the relationship between the consumer and the brand. The brands discussed tell their own ideas to the consumer through stories. It has been seen that they produce advertising narratives that motivate the consumer, give them hope, and claim the have common values and experiences with them.