Subklinik ve aşikar hipotiroidili hasta grubunda crp değerleri ve otoimmünite ilişkisi
Crp levels in subclinic and overt hypothyroidism, its relation with autoimmunity
  1. Tez No: 677627
  2. Yazar: MELİH PAMUKCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL SAFA YILDIRIM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Hypothyroidism, overt, subclinic, C-reactive protein, autoimmunity
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 38
Özet
ÖZET Subklinik ve Aşikar Hipotiroidili Hasta Grubunda CRP Değerleri ve Otoimmünite İlişkisi Giriş: C-reaktif protein (CRP) bir akut faz reaktanıdır ve pek çok hastalık sırasında seviyelerinde artış tespit edildir. CRP seviyeleri halen tiroid bozukluğu olan hastalarda rutinde diagnostik bir araç olarak kullanılmamaktadır. Hipotiroidi hafif seviyede inflamasyonda birlikte giden ve ateroskleroz ile ilişkisi bilinen bir klinik durumdur. Hipotiroidide inflamasyon belirteçleri ile ilgili literatürde değişik sonuçlar bulunmaktadır. Bu çalışmada subklinik ve aşikar hipotiroidili subgrupta CRP seviyelerini belirlemeyi, karşılaştırmayı ve otoimmün belirteçleri ile ilişkisini araştırmayı amaçladık. Materyal-Metod: Çalışmaya 3. Dahiliye polikliniğimize başvuran ve subklinik ve aşikar hipotiroidisi tespit edilmiş olan 79 hasta dahil edildi. 8 saat açlık sonrası hastaların, sabah kan örnekleri alındı ve tiroid fonksiyonları, CRP, sedimentasyon hızı, anti TG ve anti TPO antikor değerleri için tetkik gönderildi. Her hastaya tiroid ultrasonografisi planlandı Gruplar arası karşılaştırma için Student's t- testi, Mann-Whitney U-testi ve Ki-kare testi kullanıldı. Bulgular: Subklinik ve aşikar hipotiroidili grup arasında yaş, sT3, sT4, TSH, anti TPO, antiTG ve CRP seviyeleri açısından anlamlı farklılık tespit edildi. Đki grup arasında tiroksin kullanımı, nodularite ve sedimentasyon hızı açısından ise bir fark tespit edilmedi. CRP seviyeleri ile otoimmünite belirteçleri olan anti TPO ve anti TG arasında da anlamlı ilişki tespit edilmedi. Roc analizi ile aşikar hipotiroidi için anlamlı bir cut-off değer CRP için belirlendi ve bu değerin aynı zamanda kardiyovasküler risk belirteci olabileceği de düşünüldü. Tartışma: Çalışmamızda CRP seviyelerinin hem subklinik hem aşikar hipotiroidili grupta yüksek olduğu, hipotiroidinin subklinikten aşikara doğru ilerlemesi ile CRP değerlerinde de anlamlı bir artış olduğu ve bunun da daha belirgin bir inflamasyon ve artmış kardiyovasküler hastalıklara eğilim ile ilişkili olabileceği ortaya kondu. Aynı zamanda daha önce literatürde olmayan aşikar hipotiroidi için anlamlı bir cut-off değer de CRP için belirlenmiş oldu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CRP Levels in Subclinic and Overt Hypothyroidism, Its Relation with Autoimmunity Introduction: C-reactive protein is an acute phase reactant and its levels are elevated in many different conditions. Its levels are still not routinely used as a diagnostic marker in thyroidal disorders. Hypothyroidism is known to be associated with a low level of inflammation and atherosclerosis. In this study we aimed to determine and compare the C-reactive protein levels in patients with subclinic and overt hypothyroidism Also we decided to compare CRP levels with autoimmunity marker levels of thyroid and see if there was a relation in between. Material-methods: 79 patients from outpatient clinic with overt and subclinic hypothyroidism were included in this study. For each patient tyhroid function tests, C-reactive protein levels, autoimmune markers were studied and USG was planned. For comparisons between groups Student's t-test, Mann-Whitney U test and Chi- Square test were used. Results: Mean levels of age, free T3, free T4, TSH, AntiTPO, Anti TG and CRP levels between subclinic and overt hypothyroidism groups were statistically different. For sedimentation rate, thyroxine usage and nodularity there was no difference. Also there was no relation in between CRP and antı TG and anti TPO levels. By Roc analyses a cut-off level of C-reactive protein for differentiating overt hypothyroidism was detected as 4,655 mg/lt. Regarding to this cut-off level age, freeT3, freeT4 and sedimentation rate were statistically different. Also a negative correlation was detected between C-rective protein and freeT3 and freeT4 levels. This level was thought to be also an indicator of increased cardiovascular risk Conclusion: In this study it was detected that, CRP levels increase as hypothyroidism get more overt which means higher levels of inflammation and a more tendency for cardiovascular diseases in such patients. Also a cut-off level of CRP for differentiating overt hypothyroidism was detected for the first time in literature.