Photocatalytic properties of recycling polymers
- Tez No: 677673
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM NARİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Plastikler, geri dönüşüm polimerleri, TiO2, fotokatalitik, Plastics, recycling polymers, TiO2, photocatalytic
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nanobilim ve Nanoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Artan sanayi üretimi insanların refah seviyesini yükseltirken doğaya saldıkları atıklar, yaşam alanlarını daraltmaktadır. Bu atıklar doğada çoğu zaman kendiliğinden yok olamadığı gibi temel yaşam kaynaklarımızıda yok ediyor. Bu atıklar katı ve sıvı atıklar olarak ele alındığında ağır ve hafif metaller, plastikler, seramikler ve ahşap olarak adlandırılan katı atıklardan çevreye verdikleri kirlilikler açısından en tehlikeli olanları ağır metaller ve plastiklerdir. Bu çalışmada bunlardan doğada kendiliğinden uzun yıllar yok olmayan ve her geçen gün büyük yığınlara neden olan plastikleri ele alınacaktır. Plastikler çok farklı alanlarda kullanılmakta olup kullanım alanları her geçen gün daha da artmaktadır. Petrol yan ürünleri olan plastikler gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerinin dışa bağımlılığını artıran kalemler arasında önlerde yer almaktadır. Ayrıca dünya nüfusunun artması ve buna bağlı olarak canlıların ihtiyaçlarının farklılık göstermesi sanayii üretiminde yalnızca katı atıkların değil aynı zamanda sıvı atıklarında artmasına neden olmakta. Bunun sonucunda atık sıvıların akar sulardaki canlı popülasyonunu olumsuz yönde etkilediği gibi yer altı sularına karışarak dünya genelinde sağlıklı ve temiz içme su oranını da olumsuz yönde etkilemektedir. Bu çalışmada ilk olarak 1972 yılında titanyum dioksit (TiO2)'in UV ışık altında suyun hidrojen ve oksijene dönüştüğünün anlaşılmasından sonra her geçen gün bu alanda yapılan araştırmaların çoğalmasını sağlayan fotokatalitik çalışmadan faydalanılmıştır. Geri dönüşüm polimer filmleri altlık olarak kullanıp polimer-TiO2 kompozit malzeme hazırlayıp geri dönüşüm polimerlerin fotokatalitik özellikleri incelendi [1]. Granül formundaki farklı özelliklerde polimerler TiO2 ile farklı şekillerde birleştirilerek katalitik lamba altında metilen mavisine yaptığı etki incelendi. Yapılan deneylerde TiO2' nin tüm karışım içerisindeki oranı, karıştırılma şekli, kullanılan lambanın gücü vb. faktörlerin bozunma üzerinde etkili olduğu değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
While the increasing industrial production increases the welfare level of people, the wastes they release to the nature narrow their living spaces. These wastes do not disappear spontaneously in nature and they also destroy our basic living resources. When these wastes are considered as solid and liquid wastes, the most dangerous ones among the solid wastes called heavy and light metals, plastics, ceramics and wood in terms of the pollution they give to the environment are heavy metals and plastics. In this study, the plastics that do not disappear by themselves in nature for many years and cause huge masses with each passing day will be discussed. Plastics are used in many different areas and their usage areas are increasing day by day. Plastics, which are petroleum by-products, are among the items that increase the dependence of developing countries on teeth. Also, the increase in the population of the world differently in the needs of living creatures accordingly cause an increase in not only solid waste but also liquid waste in industrial production. As a result of this, waste fluids adversely affect the population of living things in running waters, as well as adversely affecting the ratio of healthy and clean drinking water worldwide by mixing with groundwater. In this study, after the first realization that TiO2 turns into hydrogen and oxygen in water under UV light in 1972, the photocatalytic study, which increases the number of researches in this field, has been utilized. Photocatalytic properties of recycled polymers were investigated by using recycled polymer films as a substrate and preparing polymer-TiO2 composite material [1]. The effect of polymers in granule form on methylene blue under a catalytic lamp was investigated by combining TiO2 in different ways. As a result of the experiments, different results were obtained. In these results being different, the ratio of TiO2 in the whole mixture, the way it is mixed, the power of the lamp used etc. factors were considered to be effective on the results.