Ahmad Matar örneğinde Arap şiirinde alay
Sarcasm in Arabic portry Ahmed Matar as a model
- Tez No: 677736
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMAD SHAIKH HUSAYN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Alay, Ahmad Matar, Siyasi ironi, Sosyal ironi, Irony, Ahmed Matar, Political Irony, Social Irony
- Yıl: 2021
- Dil: Arapça
- Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araĢtırma, (Ahmed Matar Örneğinde Arap ġiirinde Alay) büyük öneme sahip bir edebi konuyu ele almaktadır, bu konu Ġslam öncesi dönemde Arap Ģiirinin baĢlangıcıyla doğmuĢ ve bu güne kadar devam etmiĢtir. Bu konu, Ģairin gönlündeki karıĢık duyguları ve zihnindeki manevi yabancılaĢmaları veya duygusal kaygı hisslerini vurguladığı, ironi ve alaycılıktır. ġair, bu tür Ģiirde Toplumda gözlemlediği olumsuzlukları, farkına vardığı siyasi sapmaları ve sosyal ve ekonomik rahatsızlıkları, kahkaha ve mizah uyandıran edebi, sanatsal ve ironik bir estetik formda tasvir eder. Bu araĢtırma bir giriĢ, bir önsöz, iki bölüm ve bir sonuçtan oluĢmaktadır. Önsözde ve GiriĢ bölümünde, araĢtırmanın konusunu ve önemini anlatılmıĢtır. Ayrıca konunun seçme nedenlerine, tez yazılırken takip edilen metoda, müracaat edilen kaynaklara ve tez yazılırken karĢılaĢılan zorluklara değinilmiĢtir. Alay edebiyatı ve alay kavramının tanımı, amaçları ve diğer edebi türlerle arasında ki farklar ele alınmıĢtır. Birinci bölümde ise Arap edebiyatı devirlerde ironinin azalmasına ve daha sonra zenginleĢmesine neden olan sebepler ayrıntılı olarak ele alınmıĢtır. Ġkinci bölümde ise seçilen Ģair Ahmed Matar'dan bahsedilmiĢtir. Ayrıca Matar'ın hayatı, biyografisi, hiciv edebiyatına olan ilgisi ve yaptığı denemeleri incelenmiĢtir. Ahmed Matar, Ģiirlerinde üç tür ironi konusunu ele almıĢtır. Bunlar: siyasi ironi, sosyal ironi ve ekonomik ironidir. Ġkinci bölümde Matar'ın ironi Ģiir türlerinde bulunan estetik değerlerinden bahsettim. Sonuç bölümünde araĢtırmanın ulaĢtığı neticelere yer verdim.
Özet (Çeviri)
This research deals with (sarcasm in Arabic poetry“Ahmed Matar as a model”a literary issue of great importance, this issue was born with the earliest Arabic poetry in the pre-Islamic era and continues to this day. Subliminal; As a result of what he perceives and what he sees in his society in terms of political deviations, or social and economic ills, he depicts them in a literary and artistic form, and a sarcastic aesthetic form that provokes laughter and humor. This research came in an introduction, an introduction, two chapters, and a conclusion. I talked in the introduction about the topic of the research and its importance, and the reasons for choosing it. I also dealt with the problem of study, the research methodology and its plan, to move to the sources on which I relied, and the difficulties that I encountered during the study, then came The preface to talk about the concept of satirical literature and the definition of irony in language and convention, and the goals of satirical literature, and then the difference between it and laughing literature. In the first chapter I dealt in detail with irony in Arabic literature throughout the literary eras, and the reasons that led to its lack and then prosperity in those eras, then came the second chapter to talk about the poet who was chosen and modeled, the Iraqi poet Ahmad Matar. Matar, his biography, poetry, and the extent of his interest in his experiences in satirical poetry and satirical literature, as these types came in three types of irony: the first is political irony, the second is social irony, and the third is economic irony, so I move on to talk about the aesthetic values of Matar's poetry of irony in the second chapter In this chapter, I dealt with some stylistic features, and distanced it from the report, direct and statement. Then came the conclusion to talk about the results that I reached in this study.