Çağdaş Arap edebiyatında Arap Baharı sürecinin oluşumunu meydana getiren unsurlar
Contemporary Arab literature factors that caused the formation of the Arab Spring process
- Tez No: 700605
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİH TUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Arap Baharı, Çağdaş Arap Edebiyatı, Edebiyat ve devrimler, Edebiyat ve Sosyal Medya, Arab Spring, contemporary Arabic literature, Arabic Spring preliminaries, literature and revolutions, literature and social media
- Yıl: 2021
- Dil: Arapça
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışmada, Çağdaş Arap edebiyatında gerek şiirde gerek nesir metinlerinde yer alan ve Arap Baharı sürecinin oluşumunu meydana getiren düşünceler ele alınarak yorumlanmıştır. Çalışmamız giriş, sonuç ve üç bölümden oluşmaktadır. Girişte edebiyat ile toplum arasındaki ilişki, edebiyat ile toplum, toplum ile edebiyat üzerindeki etkileri hakkında bilgi verilmiştir. Birinci Bölümde Arap ülkelerinin yakın tarihi, siyasi, sosyal ve ekonomik yapısı ele alınmıştır. İkinci Bölümde Arap dünyasında yaşanan ve“Arap Baharı”devrimi olarak nitelendirilen bu sürecin gelişimi, nedenleri ve devrim kavramı ile ilgili bilgiler verilmiştir. İkinci Bölümde Muzaffar en-Navvâb, Ahmed Matar, Muhammed al-Magut, Nizar Kabbânî, Ahmed Fuad Necm gibi Arap dünyasının önde gelen şairlerin şiirlerinden örnekler verilerek tahlile tabi tutulmuştur. Üçüncü bölümde ise Necip Mahfuz, Ahmed Halid Tevfik, Mustafa Halife, Halid al-Hamisî, Zekariya Tâmer, Saadullah Vanus gibi Arap dünyasının önde gele tiyatro, roman ve hikaye yazarların konuyla ilgili eserlerini incelenip çeşitli örnekler verilmiştir. Tüm bu yazar ve şairlerin eserlerinde yakın gelecekte Arap dünyasını nasıl bir siyasi, ekonomi sorunlar sarmalı beklediğini dolaylı veya doğrudan dile getirdikleri düşünceler ortaya konulmuştur. Sonuç kısmında ise çalışmada elde edilen bulgular, varılan çıkarımlar ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The thesis of objectives of this study is to know the intellectual and predictive potentials stored within the texts and their impacts during Arab Spring. The purpose of this study is to re-emphasize what literary thought produced to find out what past generation left for the current generation, which is a different reading from the previous ones. We divided the research according to the following order: In the first part, we start with an introduction about the historical, social, economic, and political approaches in Arab countries and the causes and motives for the Arab Spring. In the second part, we talked about the study of poetry and poems by poets from Iraq: Muzaffar al-Nawab, Ahmed Matar, from Syria: Muhammad al-Maghut and Nizar Qabbani, and from Egypt, the vernacular poet Ahmad Fouad Najm, and poems that appeared on television by Hisham al-Jakh and the Tunisian al-Jalali's YouTube platform. The third part contained 6 chapters, the first four chapters were studies of the following novels: Gossip over the Nile by Naguib Mahfouz, Utopia by Ahmed Khaled Tawfiq, and The ''Cochlea'' the sheall by Mustafa Khalifa. In chapter five: was a theatrical type, we discussed a study of A Day in Our Time. In chapter six, we dealt with a study of a group of various stories, like the Tales of Taxi Drivers, and Tigers on Their Tenth Day by Zakaria Tamer, Then we finalized the thesis with results and conclusion, we hope this thesis will provide useful information for the research centers and researchers.