Shear behaviour of joints under heat in direct shear
  1. Tez No: 6778
  2. Yazar: HASAN AYDIN BİLGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. GÜNHAN PAŞAMEHMETOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Süreksizlik, çatlak makaslama davra nışı, ısı, doğrudan makaslama, dikey gerilme, testereyle kesilmiş yüzey ve pürüzlü yüzey..vı, Discontinuity, joint shear behaviour, heat, direct shear, normal stress, sawcut and rough surfaces
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 231
Özet
ÖZET ÇATLAKLARIN ISI ALTINDA DO?RUDAN MAKASLAMA DAVRANIŞLARI BİLGİN, Hasan Ayam Doktora Tezi, Maden Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi' : Prof. Dr. A. Günhan Paşaraehmetoğlu Eylül 1989, 208 sahife Son yallarda, kayaların ye çatlakların ısı koşulları altında davranışları konusunda bilgilere giderek daha çok ihtiyaç duyulmaktadır,. Kaya kütlelerinin yüksek sıcaklık lar etkisinde kaldığı uygulama alanları, derin madencilik, yeraltı nükleer artık depolama, yerinde gazlaştırma ve üretim, kıvrımlarıma, f aylanma, deprem mekaniği ve deprem kestirimi ve benzerlerinden oluşmaktadır. Araştırmaların büyük bölümü kaya maddesi davranışı üzerinde yoğunlaşmış olup, çatlakların. ısı altında makaslama davranışları, üze rine, çalışmalar azınlıkta kalmış ve hemen hemen bütün, de neyler testere ile kesilmiş küçük çaplı karot yüzeyleri üzerinde üç eksenli basınç yoluyla makaslama türünde ger çekleştirilmiş bulunmaktadır.. v.Bu nedenle bu araştırmanın amacı, süreksizliklerin makaslama davranışlarını yüksek sıcaklıklar altınnda doğ'- rudan makaslama yöntemiyle çalışmaktır. Hem düzlemsel hem de pürüzlü yüzeyler üzerinde değişik sıcaklık ve basınç koşullarında laboratuvarda doğrudan makaslama deneyleri yapılması planlanmış ve gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla, deney örneklerini ısıtabilen, sıcaklığı ko ruyabilen ve sürekli izlenebilmesine olanak veren özel bir doğrudan makaslama makinası geliştirilmiştir. Laboratuvar deneyleri için üç ayrı cins taş seçilmiştir. Seçilen deney sıcaklıkları 20, 100, 200, 300 ve 400 santigrad derecedir, özellikle makaslama hareketinin niteliği, yüzey hasarı, sürtünme açıları, ısı ve basıncın ortak etkisi altında makaslama davranışına pürüzlülüğün etkileri araştırılmıştır. Son olarak, sonuçla,r verilmiş ve ileride yapılabilecek araştırmalar için öneriler geti rilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SHEAR BEHAVIOUR OF JOINTS UNDER HEAT IN DIRECT SHEAR BİLGİN, Hasan Aydın Ph.D, in Mining Engineering Supervisor : Prof. Dr. A. Günhan Paşamehmetoğlu September 1989, 208 pages In recent years, there is an increasing demand for information on the behaviour of rocks and discontinuities under heated conditions. Fields of application in which rock masses are subjected to high temperatures include deep mining, underground nuclear waste disposal, in situ gasification and extraction, and some geophysical studies on folding, faulting, earthquake mechanisms and earthquake prediction, etc. The studies on joint behaviour under heat occupied the minority whereas the great majority of the works have been concentrated on rock material behaviour» The studies especially on joint shear behaviour under heat are a few and almost all testing carried out on sawcut surfaces of small diameter cores in triaxial compression. However direct shear testing of discontinuities under heat has not received much attention. tiii.The purpose of this investigation is therefore to study some of the parameters related to shear behaviour of discontinuities under high temperatures in direct shear. Laboratory direct shear tests on both planar and rough surfaces are planned and carried out for several combinations of temperatures and normal stresses. For this purpose, a special direct shear machine capable of heating, maintaining and monitoring the temperature is developed. Three different rock types are selected for laboratory testing. The test temperatures selected are 20, 100, 200, 3 00 and 4 00°C. In particular, the nature of shear deformation, surface damage, friction angles, peak shear stress and displacement, shear stiffness, effect of roughness on shear behaviour under the combined effect of normal stress and heat are investigated. Last ly, conclusions are drawn and recommendations for further research are given.