Stable crack propagation studies in Ankara andesite
- Tez No: 6777
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CELAL KARPUZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Enerji salınımı, mikroçatlak bölgesi, kırılma tokluğu, mikroçatlak yoğunluğu, Ankara Andesiti vı, Energy release rate, process zone, fracture toughness, microcrack density, Ankara Andesite. IV
- Yıl: 1989
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 249
Özet
ANKARA ANDESITINDE KONTROLLÜ ÇATLAK GELİŞTİRME ÇALIŞMALARI KOKSAL, Nejdet Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü, Doktora Tezi Tez Yöneticisi Doç. Dr. Celal Karpuz Yardımcı Tez Yöneticisi Doç. Dr. Levent Tutluoğlu 220 Sayfa, Eylül 1989 ÖZET Belirli gerilme düzeylerinde kayayı önceden basarak oluşturulmuş değişik mikroçatlak seviyelerinde, Ankara Andesitinin, kırılma mekaniği parametrelerinde ve ilerleyen bir çatlağın etrafında oluşan mikroçatlak bölgesinin büyüklüğündeki değişmeler çalışıldı. Kontrollü çatlak ilerlemesini gözlemek ve değişik gerilme düzeylerinde önceden basılmış ve mikroçatlak geliştirilmiş numunelerin kırılma tokluğunu saptamak için çift kirişli numuneler kullanılan bir deneysel yaklaşım uygulandı. Deneyler bu çalışma için önemli olan mekanik özelliklerin saptanması ile başladı. Mikroçatlak miktarının saptanması için değişik gerilme düzeylerinde önceden basılarak mikroçatlak geliştirilmiş numunelerin parlak kesitleri mikroskop altında çalışıldı. Çift kirişli numuneler denenerek elde edilen deplasman-yükilişkisinin sonuçları, bu tip numunelerde kontrollü çatlak geliştirerek, karılma tokluğunun değerlendiril mesinde kullanılmıştır. Çatlak ucundaki mikroçatlak bölgesinin oluşumunun anlaşılması için, sınır elemanları programı kullanılarak, çatlak ucu düzlemindeki gerilmelerin dağılımı sayısal modelleme ile çalışıldı. Değişik çatlak boylarında, bu model için elde edilen deplasman-yük ilişkisi teorik ve deneysel deplasman-yük değerleri ile karşılaştırıldı. Bu deneysel ve teorik araştırmaların sonuçlarına dayanarak, değişen mikroçatlak yoğunluklarında, kritik enerji salınımı ve mikroçatlak bölgesinin büyüklüğü çalışıldı ve değişik çatlak açıklıkları için karşı lastırı ldı.
Özet (Çeviri)
STABLE CRACK PROPAGATION STUDIES IN ANKARA ANDES I TE KOKSAL, Nejdet Faculty of Engineering Department of Mining Engineering, Ph. D. Thesis Supervisor. Assoc. Prof. Dr Celal Karpuz Co-supervisor Assoc. Prof. Dr. Levent Tutluoğrlu 220 Pages, September. 1989 ABSTRACT Changes in fracture mechanics parameters and in the size of the process zone around a propagating crack in Ankara Andesite were investigated with varying degree of microcracking produced by prestressing the rock under compression at certain stress levels. Mainly an experimental approach using double cantilever beam specimens was used to make observations on stable crack propagation and to determine the fracture toughness of specimen which are prestressed and microcracked at different stress levels. Experimental work started with the determination of mechanical properties that are significant for this study. Polished sections of specimens which had been microcracked by prestressing at different stress levels were studied under a microscope to determine the extend of the microcracking. Results of experimental compliance calibrations on double cantilever beam specimens were mused in the evaluation of fracture toughness tests that were carried out by driving stable cracks through these specimens. Using a boundary element program, stress distribution in the plane of crack tip was studied by numerical modelling in order to understand the mechanism of process zone formation around the crack tip. Compliance of specimens with different crack lengths obtained from this modelling was compared to theoretical and experimental compliance values. Based on the results of these experimental and theoretical investigations, variations of critical energy release rates and the size of the process zone with varying microcrack densities were examined and compared for different crack lengths.