Bakışın soykütüğü: Sosyal medya çağında göz kültünün yükselişi
The genealogy of the Gaze: The rise of the cult of the eye in the age of social media
- Tez No: 677807
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER ALANKA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Neo- paganizm, Occularcentrism, Gözetim Toplumu, Bakışın Aşırılaşması, Neo-paganism, Occularcentrism, surveillance society, extremism of view
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 258
Özet
Bu çalışma belirli kodlar üzerinden gözün ve bakışın tarihsel olarak izini sürüp postmodern dönemde göz kültünün sosyal medya vasıtasıyla nasıl dönüştüğünü göstermeye odaklanmaktadır. Ayrıca görmenin soykütüğünü inceleyen çalışmada pagan dönemden başlayarak Antik Dönem, Orta Çağ, modern dönem ve postmodern dönemde zihniyet yapılarının ne gibi değişimlere uğradığı belirli kodlar üzerinden incelenmiştir. Böylelikle aşırılıklar çağı olarak da nitelendirebileceğimiz pagan dönemin 21. yüzyılda ne gibi değişikliklere uğrayarak neo-paganizm adı altında tekrar canlandırıldığı gösterilmeye çalışılmıştır. Bunun için sosyal medya ortamlarından Facebook, Twitter, Instagram ve Pinterest'ten en çok takipçiye sahip 35' şer kişi içerisinden seçilen 3'er kişi belirlenmiştir. Toplam 12 farklı kullanıcının yapmış olduğu paylaşımlardan seçilen 2 farklı görsel araştırılmak üzere seçilmiştir. Böylelikle her kullanıcının yapmış olduğu görsel paylaşımdan 2'şer tane seçilerek toplam 24 içerik göstergebilimsel analizle incelenmiştir. Çalışmanın hipotezlerine göre sosyal medyada duyu organları işlevsizleşip göz ön plana çıkmaktadır. Yapılan paylaşımların görsel ağırlıklı olması gözün ve bakışın postmodern dönemde önem kazandığını göstermektedir. Ayrıca pagan dönemin izlekleri yeni medya aracılığıyla tekrar canlandırılarak yayılmaktadır. Bu hipotezlerin doğrulanması için seçilen örneklemler çalışma için belirlenen sorular ekseninde çözümlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This work focuses on historically tracing the eye and gaze through specific codes and showing how the cult of the eye evolved through social media in the postmodern era. In addition, the study examining the genealogy of seeing has been examined through certain codes on what changes the mindset structures underwent in the antiquity, Middle Ages, modern period and postmodern period starting from the pagan period. In this way, the age of excesses, which we can also refer to as the age of pagan period has been tried to show what changes it underwent in the 21 th century and revived under the name of neo-paganism. For this purpose, 3 people were selected from 35 people ' with the most followers from social media environments Facebook, Twitter, Instagram and Pinterest. 2 different images selected from shares made by a total of 12 different users were selected for research. In this way, a total of 24 content was examined by semiotic analysis by selecting 2 from the visual share made by each user. According to the study's hypotheses, sensory organs become dysfunctional in social media and become visible. The fact that the shares are visually weighted shows that the eye and gaze gained importance in the postmodern period. In addition, the traces of the pagan era are revived and spread through new media. The samples selected to confirm these hypotheses were resolved on the axis of questions set for the study.