Güzel sanatlar liseleri bireysel ses eğitimi derslerinde karşılaşılan sorunlar
Problems encountered in fine arts high schools individual voice training lessons
  1. Tez No: 677895
  2. Yazar: ÖZLEM ASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATIMA AKYÜZLÜER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ses eğitimi, Bireysel ses eğitimi, Güzel Sanatlar Liseleri, Mutasyon, Repertuvar, Voice education, Individual voice education, Fine Arts High Schools, Mutation, Repertory
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu araştırma, Ege Bölgesinde bulunan Güzel Sanatlar Liselerinde (GSL) verilen bireysel ses eğitimi derslerinde karşılaşılan sorunlara yönelik öğretmen ve öğrenci görüşleri doğrultusunda ses eğitiminin genel amaçları, öğretme-öğrenme durumları ve değerlendirme aşamalarında mevcut durumların saptanarak daha işlevsel ve etkin hale getirilmesi, karşılaşılan problemlerin tespit edilmesi ve problemlere çözüm önerileri getirilmesi, ilgili eğitim kurumlarında verilen bireysel ses eğitimi derslerinin işleyiş ve etkinlik aşamalarının ortaya çıkarılması ve bu süreçlerde meydana gelen problemlere ışık tutması amacı ile yapılmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Ege Bölgesinde bulunan yedi ildeki Aydın Yüksel YALOVA GSL, Denizli Hakkı DEREKÖYLÜ GSL, Muğla GSL, İzmir Işılay SAYGIN GSL, Manisa GSL, Kütahya Ahmet YAKUPOĞLU GSL ve Uşak Besim ATALAY Güzel Sanatlar Lisesinde bireysel ses eğitimi derslerine giren 9 öğretmen ve bireysel ses eğitimi dersini alan 169 öğrenci ile toplamda 178 katılımcı oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmıştır. Öğretmenler ve öğrenciler ile yapılan görüşmelerden elde edilen görüşme ve anket formları incelenerek, betimsel analiz yöntemi ile çözümlenmiştir. Öğretmen ve öğrencilerin verdikleri yanıtlar kodlanmış, ilgili temalar oluşturulmuştur. Elde edilen bulgular ile bireysel ses eğitimi dersine ilişkin; genel amaçları, öğretme-öğrenme durumları ve değerlendirme aşamalarında karşılaşılan güçlüklere yönelik görüş ve öneriler değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda Güzel Sanatlar Liselerinde bireysel ses eğitimi derslerine ayrılan sürenin büyük ölçüde yetersiz olduğu, eserlerin öğrenci ses registerleri açısından zorlayıcı olmasından kaynaklı repertuar eksikliğinin yaşandığı, dolayısıyla çeşitliliğin geliştirilmesi gerektiği, mutasyon döneminin öğrenme-öğretme aşamasında güç durumların ortaya çıkmasına sebebiyet verdiği ve özellikle bu ses değişim döneminin üzerinde önemle durulması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was carried out in line with the opinions of teachers and students regarding the problems encountered in the individual voice education courses given in Fine Arts High Schools in the Aegean Region, in the general objectives of voice education, teaching-learning situations and evaluation stages, determining the current situations and making them more functional and effective, and identifying the encountered problems and offering solutions to the problems, to reveal the functioning and effectiveness of the individual voice training courses given in the relevant educational institutions, and to shed light on the problems that occur in these processes. In the research, one of the qualitative research methods, case study was used. The sample of the study consists of a total of 178 participants, with 9 teachers who attend individual vocal education lessons and 169 students who take individual vocal education lessons in seven provinces Aydın Yüksel YALOVA Fine Arts High School, Denizli Hakkı DEREKÖYLÜ Fine Arts High School, Muğla Fine Arts High School, İzmir Işılay SAYGIN Fine Arts High School, Manisa Fine Arts High School, Kütahya Ahmet YAKUPOĞLU Fine Arts High School and Uşak Besim ATALAY Fine Arts High School in the Aegean Region. The data of the research were collected with a semi-structured interview form. By examining the interview and questionnaire forms obtained from interviews with teachers and students has been analyzed by the descriptive analysis method. The responses given by the teachers and students were coded and relevant themes were created. With the findings obtained, regarding the individual voice training course; Opinions and suggestions regarding general purposes, teaching-learning situations and difficulties encountered during evaluation stages were evaluated. As a result of the research, it was concluded that the time allocated to individual vocal education lessons in Fine Arts High Schools was largely insufficient, there was a lack of repertoire due to the difficulty of the works in terms of student voice registers, therefore, diversity should be developed, the mutation period caused the emergence of difficult situations in the learning-teaching phase and especially this period of voice change should be emphasized.