İshalli insan dışkılarında Cryptosporidium spp. (Tyzzer, 1907) türlerinin moleküler teşhisi ve tiplendirilmesi
Molecular diagnosis and typing of Cryptosporidium spp. (Tyzzer, 1907) species in human stools with diarrhea
  1. Tez No: 677932
  2. Yazar: FATMA ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ANIL İÇA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: 18s rRNA, Cryptosporidium, İshalli Dışkı, Nested PCR, PCR, Sekanslama, 18s rRNA, Cryptosporidium, Diarrhea Human Feces, Nested PCR, PCR, Sequencing
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Cryptosporidium türleri gelişmekte olan ve gelişmiş ülkelerde ishale neden olan parazitler arasında önemli bir yere sahiptir. Özellikle bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde ölümcül ishallere neden olabilmektedir. Ayrıca içme sularıyla bulaşma olduğu için halk sağlığını tehdit edebilmektedir. Zoonotik karakterdeki bu parazitin hem insan hem de hayvan hayatını tehdit etmesi ve cryptosporidiosise neden olması nedeniyle tespiti ve tiplendirilmesi büyük önem arz etmektedir. Bu çalışma, Denizli'de bir özel hastanenin mikrobiyoloji laboratuvarına gelen ishalli insan dışkılarında Cryptosporidium spp. türlerinin moleküler teşhisi ve tiplendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, direkt mikroskobik bakı, Kinyoun'un Asit Fast Boyama Yöntemi, PCR ve Nested-PCR yöntemleri kullanılmıştır. Sonuç olarak, 2016-2020 yılları arasında toplanan 150 ishalli insan dışkısında direkt mikroskobik bakı yöntemiyle %0 oranında, Kinyoun'un Asit Fast boyama yöntemiyle %2,7 oranında, Nested PCR ile %4,67 oranında Cryptosporidium tespit edilmiştir. Pozitif bulunan 4 örnek 18S rRNA gen bölgesini amplifiye eden primerlerle sekanslanmıştır. Sekanslama sonucunda örneklerin C. parvum ile identik olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Cryptosporidium spp. are important agents causing diarrhea in developing and developed countries. The agent causes severe life-threatening diarrhea especially in immunocompromised hosts. Furthermore, transmission of Cryptosporidium spp. by of drinking water threats public health. Detection and typing of this zoonotic parasite is of great importance because it threatens both human and animal life and causes cryptosporidiosis. The aim of the study was to molecular diagnosis and genotyping of Cryptosporidium spp. in human stool specimens with diarrhea from a microbiology laboratory of private hospital in Denizli. For this purpose, specimens were investigated with direct microscopy, Kinyoun's Acid Fast Staining, PCR and Nested-PCR methods. As a results Cryptosporidium was detected at a rate of 0% by direct microscopy, 2.7% by Kinyoun's Acid Fast staining method, and 4.67% by Nested PCR in 150 human stool specimens with diarrhea collected between 2016-2020. The 4 samples found positive were sequenced with primers amplifying the 18S rRNA gene region. As a result of sequencing, it was determined that the samples were identical with C. parvum.