COVİD-19 pandemi sürecinde müzik derslerinin işlenişine yönelik müzik öğretmenlerinin görüşleri: Odak rup görüşmesi
Music teacher's opinions on the process of music lessons during the COVİD-19 pandemicprocess: Focus group interview
- Tez No: 677940
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KORKUT ULUDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Covid-19, pandemi, uzaktan eğitim, müzik dersi, müzik eğitimi, müzik öğretmeni, Covid-19, pandemic, distance learning, music lesson, music education, music teacher
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Amaç: Bu araştırma, müzik öğretmenlerinin Covid-19 pandemi sürecinde müzik derslerini işleme süreçlerinde karşılaştıkları çeşitli durumları değerlendirmeleri amacıyla gerçekleştirilmiştir. Yapılan görüşmelerde, pandemi sürecine bağlı öğretim ve öğrenim etkinlikleri üzerinde durulmuştur. Bu noktada, farklı illerde görev yapan müzik öğretmenlerinin konuya ilişkin görüşleri eşliğinde Covid-19 pandemi sürecinde görülen müzik derslerine yönelik dezavantajlar ve avantajlar, olabildiğince ortaya konularak tartışılmıştır. Yöntem: Bu araştırma nitel bir çalışmadır ve fenomenoloji içerikli araştırma deseni ile yürütülmüştür. Araştırmada ilk olarak, Covid-19 pandemi sürecini ve uzaktan eğitim sistemini konu alan literatür taraması yapılmıştır. Ulaşılan araştırmalar ve müzik derslerinin yürütülmesi arasında bağlantılar kurulmaya çalışılmıştır. Devamında ise farklı illerde görev yapan müzik öğretmenlerinin katılımıyla, altı farklı etaptan oluşan odak grup görüşmeleri gerçekleştirilmiştir. Katılımcılar, 7 ayrı ilde görev yapan ve altışar kişiden oluşan müzik öğretmenleri (n=42) tarafından oluşturulmuştur. Görüşmeler pandemi sürecinden dolayı çevrim içi olarak zoom programı üzerinde gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak, odak grup görüşmesi kullanılmıştır. Bu süreç, uzman görüşleri doğrultusunda hazırlanan beş farklı soru ile organize dilmiştir. Verilerin analizinde ise içerik analizi ve betimsen analize yer verilmiştir. Sonuç: Araştırma bulguları, Covid-19 pandemi sürecine bağlı olarak yürütülen müzik derslerinde yoğun olarak çeşitli dezavantajlar yaşandığını göstermiştir. Bu dezavantajlar özellikle teknolojik sorunlar, müzik dersine uygun olmama, uygulamalı müfredatta yaşanan problemler, ders süresi kısıtlılığı şeklinde ifade edilmiştir. Öğretmen görüşlerinden elde edilen bulgular, Covid-19 pandemi sürecinde bazı avantajların da ortaya çıktığını kanıtlamaktadır. Bu avantajlar, bilgiye ulaşma noktasında pratiklik, kolay bir şekilde öğrencilerle belge/video paylaşma ve öğrencilerin teknolojik alışkanlıklarının gelişmesi yönünde sıralanabilir. Sonuç olarak katılımcılar, sürecin hem olumlu hem de olumsuz yönlerini işaret etmişlerdir. Ayrıca yedi farklı odak grup görüşmelerinden elde edilen bulguların birbirine benzer olduğu ve aralarında tutarlılık sağlandığı anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This research was carried out to evaluate the various situations that Music teachers encountered in the process of teaching Music lessons during the Covid-19 pandemic. In the interviews, teaching and learning activities related to the pandemic process were emphasized. At this point, the disadvantages and advantages of Music lessons provided during the Covid-19 pandemic process were discussed and put forward as much as possible, accompanied by the opinions of Music teachers working in different provinces. Method: This research is a qualitative study and was conducted with a phenomenological research design. In the research, firstly, a literature review was conducted on the Covid-19 pandemic process and the distance learning system. It has been tried to establish connections between the researches figured out and the conduct of Music lessons. Afterwards, focus group interviews consisting of six different stages were held with the participation of Music teachers working in different provinces. The participants were composed of six Music teachers (n=42) working in seven different cities. The interviews were held online on the zoom program due to the pandemic process. Focus group interview was used as data collection tool. This process was organized with five different questions prepared in line with expert opinions. Content analysis and descriptive analysis were used in the analysis of the data Conclusion: Research findings have shown that various disadvantages are experienced intensively in Music lessons conducted due to the Covid-19 pandemic process. These disadvantages were expressed in particular as technological problems, irrelevant factors for Music lessons, problems in the applied curriculum, and limited course time. Findings from teacher opinions prove that some advantages have emerged during the Covid-19 pandemic process. These advantages can be listed in terms of practicality in accessing information, easy-sharing of documents/videos with students, and improving students' technological habits. As a result, the participants pointed out both positive and negative aspects of the pandemic process. In addition, it was understood that the findings obtained from seven different focus group interviews were similar to each other and consistency was achieved between them.