Tüketici işlemi niteliğindeki taşınmaz satış sözleşmelerinde satıcının ayıptan sorumluluğu
Seller's responsibility for the defects in immovable selling contracts in the consumer transaction
  1. Tez No: 677941
  2. Yazar: ESMA KÜÇÜKBAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT TOPUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Tüketici İşlemi, Satış Sözleşmesi, Konut ve Tatil Amaçlı Taşınmaz Mal, Ayıplı İfa, Consumer Transaction, Housing, Vacation Property, Defective
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Türk Hukukunda taşınmaza yönelik sözleşmelerin tüketici hukuku kapsamına girmesi, 2003 yılında 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'da 4822 sayılı Kanun'la yapılan değişikliklerle gerçekleşti. Söz konusu bu düşünce 2014 yılında yürürlüğe giren 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'da (TKHK) da aynı şekilde devam etti. Kanun, taşınmaz ile konut ve tatil amaçlı taşınmaz malı ifade ederek bir sınırlandırma getirse de konusu taşınmaz olan sözleşmelerin belirlenen bazı şartları sağlaması durumunda bu kanun kapsamında uygulama alanı bulacağını kabul etti. Hiç şüphe yok ki taşınmaza yönelik bu sözleşmelerin başında satış sözleşmeleri gelmektedir. Ayrıca kanun sözleşme türü açısından herhangi bir ayrım yapmadığı için konusu taşınmaz olan her türlü sözleşmenin de kanun kapsamına girmesini mümkün kıldı. Diğer taraftan TKHK önceki düzenlemelerden farklı olarak ön ödemeli konut satış sözleşmesini de kayıt altına alarak bir düzenleme getirdi ve bu sayede tamamlanmamış konutlar sebebiyle ortaya çıkan ihtilaflar bakımından da bu sözleşmelere yönelik bazı kanuni düzenlemeler sağlandı. Tüketicilere yönelik yapılan ayıplı ifa hallerinde tüketicinin başvurabileceği haklar ve bu haklara ilişkin aranan şartlar TKHK'da ayıptan sorumluluk hükümleri kapsamında ele alınmaktadır. Ancak söz konusu hallerde kanunda herhangi bir hüküm bulunmaması durumunda Türk Borçlar Kanunu'nun ilgili hükümleri uygulama alanı bulacaktır. Çalışmamızda konusu konut veya tatil amaçlı taşınmaz olan satış sözleşmelerinde TKHK hükümlerine göre ayıptan sorumluğun hüküm ve sonuçlarını değerlendirerek, bu sözleşmeler bakımından özellik arz eden durumları ortaya koymaya amaçladık.
Özet (Çeviri)
The inclusion of contracts regarding real estate within the scope of consumer law in Turkish Law was realized with the amendments made in the Law No. 4822 in the Law No. 4077 on Consumer Protection in 2003. This thought continued in the same way in the Law No. 6502 on the Protection of Consumers, which entered into force in 2014. Although the law introduces a limitation by expressing immovable property and immovable for residential and leisure purposes, it has accepted that if the contracts with the subject of immovable meet certain conditions, they will find application within the scope of this law. There is no doubt that sales contracts are at the top of these contracts for real estate. In addition, since the law does not make any distinction in terms of the type of contract, it made it possible for any contract with immovable subject to be covered by the law. On the other hand, unlike the previous regulations, the Law No. 6502 on the Protection of Consumers has also made a regulation by recording the prepaid housing sales contract, and thus, some legal regulations were provided for these contracts in terms of disputes arising due to incomplete houses. In cases of defective performance against consumers, the rights that the consumer can apply and the conditions sought for these rights are dealt with under the provisions of liability for defects in the TKHK. However, in such cases, if there is no provision in the law, the relevant provisions of the Turkish Code of Obligations will be applied. In our study, we aimed to reveal the peculiar situations in terms of these contracts by evaluating the terms and consequences of liability for defects in accordance with the provisions of the Law No. 6502 on the Protection of Consumers in sales contracts, the subject of which are residential or vacation properties.