Tectonic and stratigraphic characteristics of the Koyulhisar segment of the north Anatolian fault zone (Sivas-Turkey)
- Tez No: 6780
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KOÇYİĞİT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kuzey Anadolu Fay Kuşağı, Stratlgrjd:.A, Kretase-Paleosen sınırı, neotektonik, Koyulhisar İŞAvaş ) vı, North Anatolian Fault Zone, Stratigraphy, Cretaceous-Paleocene boundary, neotectonics, ground ruptures, Koyulhisar (SİVAS) iv
- Yıl: 1989
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
KUZEY ANADOLU FAY KUŞAÖI KOYULHİSAR KESİMİNİN (SI VAS- TÜRKİYE) TEKTONİK VE STRATI GRAFİK ÖZELLİKLERİ Toprak, Gulam Muhammed Vedat Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü, Doktora Tezi Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ali Koçyigit 121 Sayfa, Şubat 1989 ÖZET Çalışma alanı Kuzey Anadolu Fay Kuşağı' nm (KAFK) Koyulhisar kesimi üzerinde yeralır. inceleme alanında yüseyleyen kaya birimleri onbir formasyona ayrılmıştır. Bunlar, yaşlıdan gence doğru, Üst Santoniyen Gökçebel, üst Santoniyen-Alt Mastrihtiyen Kızıltepe ve Kapaklı, Orta-üst Mastrihtiyen Aşagıkale, üst Mastrihtiyen iğdir, Daniyen Şıhlar, Orta-üst Paleosen Yalnıztepe ve Düdenyaylası, Orta Eosen Taşpmar, Pliyosen Erdembaba ve Pliyo-Kuvaterner Koyulhisar formasyonlarıdır. İlk sekiz formasyon, geç Kretase-Paleosen sırasında, volkanik yay tipi bir ortamda çökelmiş, üste doğru tane boyu artan kalın bir istif oluşturur. Eosen Taşpmar formasyonu sığ denizel kırıntılılardan oluşur. Son iki formasyon ise neotektonik dönemin ürünüdür.İnceleme alanxnda, KAFK, 6-8 km genişliğinde ve 32 km uzunluğunda doğrultu atıralı bir fay kuşağıyla temsil edilir. Bu kuşak beş fay takımına ayrılır: (1) Kuzey Anadolu Ana Fayı (KAAF), (2) Koyulhisar fay takımı, (3) Kelkit fay takımı, (4) Şıhlar fay takımı ve (5) Kuruçay fay takımı. Ayrıca, diğer bası tek faylar da saptanmıştır. Doğrultu atım terminolojisine ya da Riedel makaslama terminolojisine göre, bu faylar, sırayla ana fay, sintetik makaslama, ikincil sintetik makaslama, genişleme kırıkları; ya da Y-makaslama, Riedel makaslama, Riedel eşlenik makaslama, P-makaslama ve çekme kırıklarıdır. Gerek morf otektonik yapılar ve gerekse sismik etkinlik (1939 Erzincan depremi), KAFK Koyulhisar kesiminin halen diri ve sag-yanal dogrultu-atımlı bir fay sonu olduğunu kuvvetle belirtmektedir. KAFZ'nun bu segmenti üzerinde, Kuvaterner dönemde gelişmiş 3.6 km'lik sag-yanal bir ötelenme ölçülmüştür.
Özet (Çeviri)
TECTONIC AND STRATIGRAPHIC CHARACTERISTICS OF THE KOYULHİSAR SEGMENT OF THE NORTH ANATOLIAN FAULT ZONE (SÎV AS -TURKEY) Toprak, Gulam Muhammed Vedat Faculty of Engineering Department of Geological Engineering, Ph.D. Thesis Supervisor: Prof. Dr. Ali Koçyigit 121 Pages, February 1989 ABSTRACT The study area is located on the Koyulhisar segment of the North Anatolian Fault Zone (NAFZ). The rock units exposed in the area are divided into eleven formations. These are, from oldest to the youngest, Upper Santonian Gökçebel, Upper Santonian-Lower Maastricht i an Kızıltepe and Kapaklı, Middle-Upper Maastricht! an Aşağıkale, Upper Maastrichtian İğdir, Danian Şıhlar, Middle- Upper (?) Yalniztepe and Düdenyaylası, Middle Eocene Taşpmar, Pliocene Erdembaba and Plio-Quaternary Koyulhisar formations. The first eight formations form a thick and coarsening-upward sequence deposited in a volcanic arc type of depositional setting during Late Cretaceous-Paleocene. The Middle Eocene Taşpmar formation is composed of shallow- marine elastics. The last two formations are the products of the neotectonic regime. iiiIn the study area, the NAFZ is represented by a 6-8 km wide and 32 km long strike-slip fault zone. It is divided into five sets: (1) the North Anatolian Master Fault (NAMF); (2) Koyulhisar fault set; (3) Kelkit fault set; (4) Şıhlar fault set, and (5) Kuruçay fault set. Some other individual faults are olso detected. According to the strike-slip terminology or Reidel- shear terminology, these faults are master fault, synthetic shear, second-order synthetic shear, antithetic shear, extension fractures or Y-shear, Reidel shear, conjugate Reidel shear, P-shear and tension fractures, respectively. Both the morphotectonical features and seismic activity (1939 Erzincan earthquake) strongly suggest that the Koyulhisar segment of the NAFZ is still active right-lateral strike-slip fault zone, on which, 3.6 km right-lateral offset is measured during Quaternary.