Edward Gordon Craig'in tiyatro düşüncesi ve Robert Wilson oyunlarına yansıması
The theater thought of Edward Gordon Craig and influence on Robert Wilson's plays
  1. Tez No: 678022
  2. Yazar: ABDULLAH SEMERCİOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERBİL GÖKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Edward Gordon Craig, Üstün Kukla, Robert Wilson, Sahne Tasarımı
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dramatik Sanatlar Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Edward Gordon Craig, yirminci yüzyılın başlarında sahnelediği oyunlar ve ortaya attığı fikirlerle, yönetmen merkezli tiyatro düşüncesinde bir sahne dili arayışına girerek tiyatroda yeni bir yönelimin öncüsü olur. Sahne tasarımına ve oyuncuya dair o güne kadar süregelen gerçekçi düşünceye karşı duran Craig, kendinden sonra gelen birçok önemli tiyatro sanatçısına esin kaynağı olur. Ortaya attığı en tartışmalı düşüncesi olan“üstün kukla”kavramı ile oyuncunun tiyatrodaki yerini sorgulayarak, oyunculukta yeni bir üslup arayışına girer. Günümüzün önde gelen yönetmenlerinden Robert Wilson ise tiyatroya yaklaşımı, teknik imkanları kullanımı ve oluşturduğu sahne dili göz önüne alındığında, bir bakıma günümüzde Craig'in düşüncelerinin tezahürü olarak değerlendirilebilir. Bu çalışmada, Edward Gordon Craig'in tiyatro düşüncesi üzerinde durularak, günümüz tiyatrosuna yansımaları Robert Wilson'ın tiyatro yaklaşımı üzerinden ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
Edward Gordon Craig, with the plays he staged at the beginning of the twentieth century and the ideas he put forward, sought a stage language in the director-centered theater thought and became the pioneer of a new orientation in theater. Craig, who stood against the realistic movement about stage design and actor, inspired many important theater artists who came after him. He searches for a new style in acting by questioning the actor's place in the theater with the concept of“uber-marionette”, which is his most controversial idea. Robert Wilson, one of today's leading directors, can be considered as the manifestation of Craig's thoughts today, considering his approach to theater, the use of technical possibilities and the stage language he created. In this study, Edward Gordon Craig's idea of theater will be emphasized and itsreflections on today's theater will be discussed through Robert Wilson's theater approach. KeyWords: Edward Gordon Craig, Ubermarionette, Robert Wilson, Stage Design