Müzik bölümü öğrencilerinin çalgı performans yönetimi öz yeterlik algıları performans kaygı düzeyleri ve aralarındaki ilişkinin incelenmesi
The perceptions of instrument performance management self-efficacy, performance anxiety levels of music students and investigation of the relationship between
  1. Tez No: 678021
  2. Yazar: ÖZLEM YORULMAZ BİRDAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMİT KUBİLAY CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Öz-Yeterlik, Kaygı, Performans Yönetimi, Çalgı Eğitimi, Müzik Eğitimi, Self-Efficacy, Anxiety, Performance Management, Instrument Education, Music Education
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Performans Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu çalışmanın amacı Müzik Bölümü Öğrencilerinin kendi çalgı performanslarını yönetirken öz yeterlik inançlarının ve çalgı performansı sırasında yaşadığı kaygı düzeylerini belirleyerek aralarındaki ilişkinin çeşitli demografik özellikler açısından incelenmesidir. Türkiye'de çeşitli illerdeki Konservatur, Eğitim Fakültesi ve Güzel Sanatlar fakültelerinin bulunduğu 16 üniversitenin 18 müzik bölümüne uygulanan bu çalışmada; 1., 2., 3., 4. Sınıf, yüksek lisans, doktora ve sanatta yeterlik alanlarında okuyan toplam 520 öğrencinin verileri incelenmiştir. Araştırmada elde edilen veriler katılımcılara uygulanan üç bölümlü bir anket formu ile elde edilmiştir. Bu formun içerisinde öğrencilerin demografik özelliklerinin bulunduğu Kişisel Bilgi Formu, Çalgı Performans Yönetimi Öz-yeterlik Algısı Ölçeği ve Müzik Performans Kaygı Envanteri bulunmaktadır. Araştırmada Çalgı Performans Yönetimi Öz-yeterlik Algısı Ölçeği'nin Cronbach Alfa ile alt boyutlarının iç tutarlığı ve güvenirlik katsayısı genel olarak 0,955 olarak hesaplanmış ve yüksek bulunmuştur. Müzik Performans Kaygısı Envanterinin genel güvenirlik katsayısı da 0.962 olarak yüksek ve güvenilir bulunmuştur. Araştırma sonucunda uygulanan Çalgı Performans Yönetimi Öz-yeterlik Algısı Ölçeğinde (ÇPYÖA), öğrenciler kendilerini olumlu algılamış ve yeterli görmüşlerdir. Öğrencilerin ÇPYÖA ölçeğinin alt boyutlarına göre öz-yeterlik düzeylerinin yüksekten aza göre sıralanışı; Kariyer Yönetimi, Sahne Yönetimi, Yürütücü biliş ve Motivasyon, Çalgı Çalışma Yönetimi ve Zaman yönetimi şeklindedir. Müzik Performans Kaygı Envanteri'nin uygulandığı öğrencilerin genel müzik performans kaygı düzeyleri“orta”olarak bulunmuştur. Alt boyutlar ile ele alınınca öğrencilerin kaygı düzeyleri Yüksek'ten Az'a doğru sıralanışı; Somatik Kaygı, Kişisel Denetim, Fizyolojik Savunmasızlık, Psikolojik Savunmasızlık ve Negatif Performans Algısı şeklindedir. Müzik bölümünde okuyan öğrencilerin Çalgı performans Yönetimi Öz- Yeterlik Algıları ile Müzik Performans kaygısı düzeyleri arasında“Orta”derecede, negatif yönlü, güçlü ve zayıf olarak değişken yapıda anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between Music Department students in terms of various demographic characteristics by determining their self-efficacy beliefs while managing their instrument performances and their anxiety levels during instrument performance. In this study, which was applied to 18 music departments of 16 universities in various provinces of Turkey with Conservatory, Educational Sciences and Fine Arts faculties; The data of a total of 520 students studying in 1st, 2nd, 3rd, 4th grade, master's, doctorate and proficiency in arts were analyzed. The data obtained in the study were obtained through a three-part questionnaire form applied to the participants. This form includes a Personal Information Form containing students' demographic characteristics, Instrument Performance Management Self-Efficacy Scale and Music Performance Anxiety Inventory. In the study, the internal consistency and reliability coefficient of the Cronbach Alpha and its sub-dimensions of the Instrument Performance Management Self-efficacy Scale were generally calculated as 0.955 and were found to be high. The overall reliability coefficient of the Music Performance Anxiety Inventory was found to be high and reliable as 0.962. In the Instrument Performance Management Self-Efficacy Perception Scale (MPLOA), students perceived themselves positively and considered themselves competent. The ordering of students' self-efficacy levels according to the sub-dimensions of the MPLOA scale from high to low; Career Management, Stage Management, Executive cognition and Motivation, Instrument Working Management and Time management. The general music performance anxiety levels of the students to whom the Music Performance Anxiety Inventory was applied were found to be“medium”. When considered with the sub-dimensions, the anxiety levels of the students are ranked from High to Less; Somatic Anxiety, Self Control, Physiological Vulnerability, Psychological Vulnerability and Negative Performance Perception. Significant differences were found between the Musical Performance Management Self-Efficacy Perceptions of the students studying in the Music Department and their Music Performance Anxiety levels as“moderate”, negative, strong and weak.