Data analysis software development of laser induced breakdown spectroscopy (LIBS)
- Tez No: 678052
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL EFE ESELLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: laser, ablation, plasma, spectrometer, fiber optics, q.switch, lens, lazer, ablasyon, plazma, spektrometre, fiber optik, q.switch, lens
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Atılım Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Laser induced breakdown spectroscopy is a useful growing technique. The research's on LIBS is gaining importance in instrumentation and data analysis fields because it has a large number of applications in different fields especially in industrial, scientific investigation, medical, and many other fields .this study views a theoretical base of the libs technique as well as the setup of libs including new set up which are the portable libs set up which are getting more attention in recent works due to the ease of use and accurate results. From the analytical point of view, LIBS is usually characterized by direct laser ablation. And also the competition is made through a database which is explaining the different elements due to different wavelength and their intensities, which will refer in the end to the elements that the sample consist of: The database being used is coming from the laboratory with multiple experiences. also, this work will focus on detecting specific elements which are FE,CU,ZN,AL and MG.
Özet (Çeviri)
Lazerle indüklenen kırılma spektroskopisi faydalı bir büyüme tekniğidir. LIBS üzerinde yapılan araştırmalar, endüstriyel, bilimsel, tıbbi ve daha birçok alan gibi çeşitli özel alanlarda büyük uygulaması nedeniyle enstrüman teknolojisi ve veri analizi alanında önem kazanmaktadır. Bu çalışma, kullanım kolaylığı ve doğru sonuçları nedeniyle modern çalışmalarda daha fazla ilgi gören ve hazırlanmış taşınabilir kütüphaneler olarak yeniden kurulma dahil olmak üzere, liblerin teknik teorisinin temelini ortaya koymaktadır. Analitik bir bakış açısından, LIBS genellikle doğrudan lazer ablasyonu ile karakterize edilir. Ayrıca rekabet kuralı aracılığıyla ve rekabetinin yürütüldüğü, dalga boyu ve yoğunluktaki farktan dolayı farklı unsurları açıklayan veriler, sonuçta numuneyi oluşturan unsurlara atıfta bulunacaktır. Bunlar, birden fazla deney içeren laboratuvar veritabanıdır. Ayrıca bu çalışma, FE, CU, ZN, AL ve MG gibi belirli unsurları tespit etmeye odaklanacaktır.