Üniversite tanıtımında fakülte web sitelerinin kullanımı: Karşılaştırmalı içerik analiz çalışması
Using the websites of the faculties in the promotion of the university: A comparative content analysis study
  1. Tez No: 678095
  2. Yazar: MEHMET BAHADIR ERCİŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA GEÇİKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Halkla İlişkiler, Web siteleri, Üniversitelerde/Fakültelerde Web sayfaları, Public Relations, Websites, Web Pages in Universities/Faculties
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Kurumlar açısından bakıldığında, kurumsal iletişim olgusu, halkla ilişkiler açısından oldukça etkin ve önemli bir yere sahiptir. Günümüzde baş döndürücü bir hızla gelişen iletişim ve bilgi teknolojilerindeki ilerleme, halkla ilişkilerin etkinliği açısından oldukça büyük bir öneme sahiptir. Şüphesiz bu gelişim ağ tabanlı iletişim sistemleri için etkin bir hareket tarzını ortaya çıkarmaktadır. Bu alanda teknolojinin bir yansıması olarak sosyal ağları ön planda görmek mümkündür. Söz konusu sosyal ağlar ve teknolojik gelişimler kuruluşların kurumsal web sayfalarının etkin kullanımında önemlidir. Web siteleri tüm sektörler içinde ağırlıklı bir önemi ortaya koymakla beraber, eğitim sektörü içinde etkin bir yere sahip olan üniversiteler açısından da önemlidir. Üniversiteler açısından bakıldığında, web sayfaları, iletişim içerikli, bilgilendirme ve kurumu tanıtma yönüyle oldukça etkindir. Üniversitelerin ve onlara bağlı fakültelerin web sayfaları, hedef kitleye ve paydaşlara ulaşmada önemli bir araçtır. Bu yönüyle, üniversitelerin bünyelerinde yer alan tüm birimlerin web sayfaları, hedef kitle ve paydaşlarla daha kolay iletişime geçme, kurum uygulamaları hakkında hedef kitleyi ve paydaşları haberdar etme gibi karşılıklı ve interaktif bir hareket tarzını ortaya koymaktadır. Web sayfalarının sağladığı olanaklar, hedef kitleye ilişkin tüm faaliyetleri etkin olarak uygulamaya çalışan üniversitelere büyük fırsatlar sunmaktadır. Aynı zamanda, web siteleri değişim çağında artan bilgi ihtiyacını karşılamak amacıyla bilginin dağılmasında ve paylaşılmasında önemlidir. Araştırmada, Atatürk üniversitesi bünyesinde yer alan fakültelere ait web sayfaları incelenmiştir. Söz konusu web sayfalarının hedeflenen işlevsel özelliklere ne ölçüde sahip olduğu ve ne düzeyde başarılı olduğu gözlenmeye çalışılmıştır. Hedef kitleye ve paydaşlara yönelik olarak, web sayfalarında olması gereken standartların gerçekleşme düzeyi, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimlere bağlı fakültelerde ayrı ayrı gözlemlenerek, elde edilen sonuçlar karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
From the point of view of institutions, the phenomenon of corporate communication has a very effective and important place in terms of public relations. The progress in communication and information technologies, which are developing at a dizzying pace today, has a great impact on the effectiveness of public relations. Undoubtedly, this development reveals a very large field of action for network-based communication systems. It is possible to see social networks as a reflection of technology in this area. These social networks and technological developments are very important in the effective use of corporate web pages of organizations. Although web pages have a predominant importance in all sectors, they are also very important for Universities that have an active place in the education sector. For this reason, from the point of view of universities, web pages are very effective in terms of effective communication, accessing information and promoting the institution. The web pages of universities and their faculties are an important communication tool in reaching the target audience and stakeholders. In this respect, the web pages of all units of the universities reveal a mutual and interactive course of action, such as communicating more easily with the target audience and stakeholders, and informing the target audience and stakeholders about the institution's practices. The opportunities provided by the web pages offer great opportunities to universities that try to implement effectively all activities related to the target audience. At the same time, websites are important in the dissemination and sharing of information in order to meet the increasing need for information in the age of change. In the research, the web pages of the faculties of Atatürk University were examined. It has been tried to observe to what extent these web pages have the targeted functional features and to what extent they are successful. For the target audience and stakeholders, the level of realization of the standards that should be on the web pages was observed separately for the Faculties of Science and Social Sciences, and the results were compared.