Kardiyomiyopati ve aritmilerde aday genlerin klinik ve varyant korelasyonu
Clinical and variant correlation of candidate genes in cardiomyopathy and arrhythmia
  1. Tez No: 678112
  2. Yazar: HANDE KULAK ABAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ÖZKUL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genetik, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Kardiyomiyopati, Aritmi, Genetik, Cardiomyopathy, Arrhythmia, Genetic
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Giriş ve Amaç: Kardiyomiyopatiler (CMP) kalp kasını tutan heterojen bir hastalık grubudur ve kalp yetmezliğine neden olan önemli durumlardan biridir. Kardiyomiyopatiler; Dilate kardiyomiyopati (DCM), Hipertrofik kardiyomiyopati (HCM), Restriktif kardiyomiyopati (RCM), Aritmojenik sağ ventriküler kardiyomiyopati (ARVC) ve sınıflandırılmamış kardiyomiyopatiler olmak üzere 5 grupta sınıflandırılmaktadır. Kardiyak aritmi herhangi anormal bir kalp atış hızı veya ritmidir. Aritmiler kalp atışlarını düzenleyen elektrik sinyallerinin düzgün çalışmamasından kaynaklanır. Ana kalıtsal kardiyak aritmiler: Uzun QT sendromu, Kısa QT sendromu, Katekolaminerjik polimorfik ventriküler taşikardi ve Brugada sendromu olarak sınıflandırılabilir. Bu nadir hastalıklar genellikle genç bireylerde ani kalp ölümünün altında yatan nedenlerin başında yer alır. Bu çalışmada 2017-2020 yılları arasında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji ve Pediatrik Kardiyoloji bölümlerinden Tıbbi Genetik Anabilim Dalına kardiyomiyopati ve aritmi ön tanılarıyla yönlendirilen 23'ü pediatri 36'sı yetişkin toplam 59 hasta aday genler açısından tarandı. Periferik kandan izole edilen DNA'dan yeni nesil dizileme yöntemi kullanılarak elde edilen varyantların hastaların klinik bulguları ile korelasyonu incelendi. Metaryal ve Metod: Hastaların Tıbbi Genetik Anabilim dalına yönlendirildikleri ön tanıları, tanı aldıkları yaş, cinsiyet, kardiyomiyopatinin türü, aritminin türü, elektrokardiyografik ve ekokardiyografik bulguları, genetik test sonuçları ve aile öyküleri retrospektif olarak incelendi. Bulgular: Bu çalışmada toplam 128 adet gen incelendi. 25 çocuk hastadan bir tanesinde bilinen muhtemel patojenik varyant, 17 tanesinde önemi bilinmeyen varyant görüldü. 7 hastada ise mutasyon saptanmadı. 34 yetişkin hastalardan dört tanesinde bilinen muhtemel patojenik veya patojenik varyant, 20 tanesinde önemi bilinmeyen mutasyon görüldü. 10 hastada mutasyon saptanmadı. Sonuç: Çalışmamızda vakaların çoğunluğunda ya varyasyon saptanmadı ya da önemi bilinmeyen varyant bulundu. Bu durum halen hastalıklarla ilişkilendirilen genlerin ve varyantların hepsinin tespit edilmediği görüşümüzü desteklemektedir. Diğer taraftan özellikle VUS olgularında hasta sayılarının artırılarak bu varyantların patojenik varyant olma ihtimalleri elimine edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Introduction & Aim: Cardiomyopathies are a heterogeneous group of diseases that affect the heart muscle and are an important cause of heart failure. Cardiomyopathies are classified into 5 groups: Dilated cardiomyopathy (DCM), Hypertrophic cardiomyopathy (HCM), Restrictive cardiomyopathy (RCM), Arrhythmogenic right ventricular cardiomyopathy (ARVC) and unclassified cardiomyopathies. Cardiac arrhythmia is any abnormal heart rate or rhythm. Arrhythmias are caused by the malfunctioning of the electrical signals that regulate the heartbeat. The main hereditary cardiac arrhythmias can be classified as Long QT syndrome, Short QT syndrome, Catecholaminergic polymorphic ventricular tachycardia and Brugada syndrome. These rare diseases are often at the top of the underlying causes of sudden cardiac death in young individuals. In this study, a total of 59 patients, 23 of whom were pediatrics and 36 adults, who were referred to the Department of Medical Genetics from the Department of Cardiology and Pediatric Cardiology of Erciyes University Faculty of Medicine between 2017 and 2020 with the preliminary diagnosis of cardiomyopathy and arrhythmia were screened for candidate genes. The correlation of the variants obtained from the DNA isolated from peripheral blood by using the next generation sequencing method with the clinical findings of the patients was examined. Materials and Methods: The patients were evaluated retrospectively in terms of pre-diagnosis, age, gender, type of cardiomyopathy, type of arrhythmia, electrocardiographic and echocardiographic findings, genetic test results and family history when they were referred to the Department of Medical Genetics. Result: A total of 128 genes were analyzed in this study. Known probable pathogenic variant was seen in one of 25 pediatric patients and variant of unknown significance was observed in 17 of them. No mutation was detected in 7 of them. Of the 34 adult patients, four had known possibly pathogenic or pathogenic variants and 20 had mutations of unknown significance. No mutation was detected in 10 patients. Conclusion: In our study, either no variation was found or a variant of unknown significance was found in most of the cases. This supports our view that not all genes and variants associated with diseases have yet been identified. Otherwise, the possibility of these variants to be pathogenic variants should be eliminated by increasing the number of patients, especially in VUS cases.