Bariatrik cerrahi adaylarının beslenme durumları ile popüler diyet uygulamalarının değerlendirilmesi ve BKİ ile ilişkisinin incelenmesi
Information and practices of individuals with bariatric surgery candidates about popular diets
- Tez No: 678131
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ INDRANİ KALKAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
 - Anahtar Kelimeler: Popüler diyetler, Bariatrik cerrahi, BKİ, Beslenme alışkanlıkları, Popular diets, Bariatric surgery, Healthy eating, Weight loss
 - Yıl: 2020
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
 - Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışma Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği'ne bariatrik cerrahi için başvuran tüm bireyler evren kabul edilip (formüle göre en az 80 kişi olmak kaydı ile), 18-50 yaş aralığında olan 68'i (%74,7) kadın, 23'ü (%25,3) erkek olmak üzere toplam 91 gönüllü bireyin beslenme durumları ile popüler diyet uygulamalarının değerlendirilmesi ve BKİ ile ilişkisinin incelenmesi amacıyla yapılmış betimsel tarama modelinde bir araştırmadır. Çalışmaya katılan erkeklerin boy ortalaması 173,78 cm, kadınların 161,19 cm olarak saptanmıştır. Çalışmaya katılan erkeklerin ağırlık ortalamasının (122,35 kg), çalışmaya katılan kadınların ağırlık ortalamasından (112,26 kg) fazla olduğu görülmüştür. Çalışmaya katılan erkeklerin BKİ değerleri ortalama olarak 40,67 kg/m², kadınların 43,28 kg/m² olarak saptanmıştır. Katılımcıların cinsiyetlerine göre BKİ değerleri karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark vardır (p0,05). Öğün atlama ve ana, ara öğün alışkanlığı bakımından cinsiyete göre fark saptanmamıştır (p>0.05). Atlanan ana öğünler kahvaltı ve öğle yemeğidir. Kadınların %52,4'ü, erkeklerin %60,0'ıında atlanan ana öğün kahvaltı olarak belirlenmiştir. En fazla atlanan ana öğün kahvaltı, ara öğün kuşluk olarak saptanmıştır. Ana öğün alışkanlığı erkeklerde %34,8, kadınlarda %25,0 olarak tespit edilmiştir. Ara öğün alışkanlığı erkeklerde %26,1, kadınlarda %27,9 olarak saptanmıştır. Sonuç olarak bariatrik cerrahi adayı bireyler ameliyat kararı alana kadar birçok zayıflama yöntemi denemektedirler. Popüler diyet uygulamaları bireylerde sağlık problemlerine neden olabilmekte, kaybedilen ağırlıklar uzun dönemde geri alınabilmektedir. Sağlıklı ağırlık kaybı için diyetisyen desteği alınmalı, bireylerin vücut analiz ölçümleri, beslenme alışkanlıkları, kronik hastalıkları, kan değerleri doğru ve takipli değerlendirilmelidir. Popüler diyet türlerinin olumsuz etkileri halka daha çok anlatılmalı ve bireyler bilinçlendirilmedir.
Özet (Çeviri)
INFORMATION AND PRACTICES OF INDIVIDUALS WITH BARIATRIC SURGERY CANDIDATES ABOUT POPULAR DIETS ABSTRACT In this study, all individuals who applied to Health Sciences University Bursa Yüksek İhtisas Training and Research Hospital General Surgery Clinic to be bariatric were accepted as the universe (provided that they were at least 80 according to the formula), 68 (74%, 7) female, 23 (25.3%) male, a total of 91 volunteers, including their nutritional status, popular dietary practices and their relationship with BMI, is a descriptive survey model. The average height of the men participating in the study was found to be 173.78 cm, 161.19 cm. It was observed that the average weight of the men participating in the study (122.35 kg) was higher than the average weight (112.26 kg) included in the study. The BMI of the men participating in the study was determined as 40,67 kg / m² and the capacity as 43,28 kg / m². There is a real significant difference in BMI Balance Sheet according to the gender of the values (p 0.05). There was no difference according to gender in terms of skipping meals and main and snacking habits (p> 0.05). The main meals that are skipped are breakfast and lunch. The main meal skipped in 52,4% of women and 60,0% of men was determined as breakfast. The most skipped main meals were breakfast and mid-morning snacks. Main meal habits were determined as 34,8% for men and 25,0% for women. Snack habit was found to be 26,1% in men and 27,9% in women. As a result, individuals who are candidates for bariatric surgery try many methods of weight loss until they make a decision about surgery. Popular dietary practices can cause health problems in individuals, and lost weights can be recovered in the long term. For healthy weight loss, dietitian support should be obtained, body analysis measurements of individuals, eating habits, chronic diseases, blood values should be evaluated correctly and monitored. The negative effects of popular diet types should be explained more to the public and individuals should be raised awareness.