Motor parçalarında nano kaplamalar ve yüzey aşınmalarına etkileri
Nano-coatings on engine parts and its effects on surface abrasion
  1. Tez No: 678140
  2. Yazar: ZEYNEP AĞAÇDELEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LÜTFİYE DAHİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Nanokaplamalar, Motor parçaları, Motor parçalarında kaplamalar, Aşınma, Motor parçalarında aşınma
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmada, Dizel motor silindir gömleği yüzeyinin küçük kesilmiş parçaları Kimyasal Buhar Biriktirme (CVD) tekniği kullanılarak Grafen ile kaplanmıştır. Yeni tasarım CVD reaktör ile hegzan buharı kullanarak sentezlenen hidrojen akış ile vakum koşulları altında grafen tek tabaka olarak silindir gömleği üzerinde başarıyla biriktirilmiştir. Bu kaplama (Türkiye) Konya'da bulunan GrafenBioTech Nanoteknoloji mühendislik Ltd.'de kaplanmıştır. (CVD) grafen kaplı motor silindir kovanın sürtünme özellikleri, tribotest cihazında deneysel olarak test edilmiştir. Tribometre testleri, sınır yağlama koşullarında ve 100° C'de 5w40 sentetik motor yağı kullanılarak kaplanmış ve kaplanmamış silindir gömlekleri üzerinde 100CrMn6 bilyeler sürtünerek gerçekleştirilmiştir. Kaplanmış motor silindir kovanı küresel grafitli bir dökme demir kullanılmıştır. Deney sonucunda 3D yüzey pürüzlülüğü parametreleri sunulmuştur. Deney sonucunda 3D yüzey pürüzlülüğü parametreleri sunulmuştur. Grafen kaplı motor silindir kovanı numunesi, kaplamasız olana göre düşük sürtünme değeri göstermiştir. Kaplamasız ve kaplamalı motor kovanı (koruyucu tabakalar ile) sürtünme yüzeyinde aşındırıcı aşınma çizgileri-oluklar oluşurken, bilye yüzeyinde daha az aşınma görülmüştür. Kaplama ile sürtünme katsayısında %11,7'lik bir düşme elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the Diesel engine cylinder liner is coated with Graphene using Chemical Vapour Deposition (CVD) technique on the small cut-pieces of cylinder liner surface. The graphene coating was successfully deposited on cylinder liner as monolayer, by direct synthesized CVD method under vacuum conditions using hydrogen flux synthesizing with hexane vapor in new design CVDreactor. This coating rights belongs to GrafenBioTech Nanotechnology Engineering Ltd. in Konya-Turkey. Friction properties of (CVD) graphene coated liner were tested experimentally in tribotest rig. The tribometer tests were carried out 100CrMn6 balls rubbing on coated and uncoated cylinder liners using 5w40 synthetic engine oil, under boundary lubrication conditions and 100°C. The coated liner material is a spheroidal graphite cast iron. 3D surface roughness parameters were presented. Graphene coating showed lower friction value between ball and coated cylinder liner pairs related non-coated liner. Less wear exists on the ball surface while abrasive wear lines-grooves occurred on the rubbed surface of non-coated and coated liner (with protective layers). Key word: Nano-Coatings, Engine Parts, Coatings On Engine Parts, Abrasion, Abrasion on Engine Parts