ELT and non-ELT pre-service language teachers' stance on oral corrective feedback provision: A Turkish context
Eğitim Fakültesi, İngilizce Eğitimi ve Edebiyat Fakültesi, İngiliz Dili ve Eğitimi son sınıf İngilizce öğretmen adaylarının sözlü geri dönüt uygulamaları hakkındaki görüş ve tutumları: Türkiye bağlamı
  1. Tez No: 678222
  2. Yazar: HAYRETTİN KÖROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA NACİ KAYAOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmen eğitimi, sözlü düzeltme geribildirim, düşünce, İngilizce öğretmen adayları, etkileşim, Teacher education, oral corrective feedback, belief, pre-service English teacher, interaction
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu çalışma, amaçlı örneklem yöntemiyle seçilen son sınıf İngilizce öğretmen adaylarının sözlü düzeltme geribildirimleri (SDG) hakkındaki görüş ve tutumları ile onların öğretmenlik uygulaması derslerindeki SDG vermeleri incelemiştir. Bu çalışmanın başlıca amacı İngilizce öğretmen adaylarının SDG kullanım sıklığı, öğretmen ile öğrenci ve öğrenci ile öğrenci arsında etkileşim kurmaya imkân tanıyan SDG tekniklerini kullanıp kullanmadıklarını ortaya çıkarmaktı. İngilizce öğretmen adaylarının ifade ettikleri inanç ve tutumları ve onların sınıf içi uygulamaları, hem anketin kullanıldığı nicel araştırma yöntemi hem de ders gözlemleri ve yüz yüze görüşmenin kullanıldığı nitel araştırma metotları sayesinde araştırılmıştır. Atatürk Üniversitesi – Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi, İngilizce Öğretmenliği ve aynı Üniversitenin Edebiyat Fakültesi - İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümlerinde son sınıf okuyan 152 öğrenci anket çalışmasına ve her iki bölümden de eşit sayıda olmak üzere 20 öğrenci sınıf gözlem ile yüz yüze görüşmelere katılmışlardır. Bu çalışmada, İngilizce öğretmen adaylarının SDG uygulamasının önemi hakkındaki inançları, onların ders esnasında SDG uygulama sıklığı, hangi hata türünü daha çok tercih ettikleri, öğrenci hatalarını daha çok hangi SDG tekniği ile düzelttikleri, hataları dolaylı olarak mı yoksa direkt olarak düzelttikleri, öğrencilere bilgi veren mi yoksa öğrencilerin konuşmalarına imkan sağlayan teknikleri mi kullandıkları, hataları ne zaman düzelttikleri ve hataları kimin düzelttiği araştırılmıştır. Bu Çalışmanın bulguları, her iki Fakülteden de katılımcı olan öğrencilerin SDG vermenin gerekli ve önemli olduğuna inandıklarını göstermektedir. Sınıf gözlemlerindeki uygulamalarda, İngilizce öğretmen adaylarının, dilbilgisi (%98) ve kelime (%82.8) ile ilgili hataları, telaffuz ve anlam ile ilgili hatalara göre daha çok düzeltme eğiliminde oldukları görülmüştür. Öğretmen adaylarının SDG teknikleri ile ilgili tercihlerine gelince, öğretmen ve öğrenci, ve öğrenci ile öğrenci arasında bir etkileşim kurmaya imkan sağlamayan teknik olan doğrudan düzeltme (%92.9) en çok tercih ettikleri teknik olmuştur. Diğer yandan, İngilizce öğretmen adaylarının sözel düzeltme geribildirimin uygulanması hakkında ifade ettikleri görüş ve düşünceleri ile sınıf içi uygulamaları arasında farklılıklar olduğu tespit edilmiştir. Son olarak eğitim fakültesi öğretmen adayları ile edebiyat fakültesinden olan öğretmen adaylarının sözel düzeltme geribildirim konuları hakkında görüş ve tutumları açısından anlamlı farklılıklar bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The study examined a purposively selected sample of pre-service ELT and non-ELT teachers' stance on oral corrective feedback (hereafter, OCF) and their actual practices in the classroom during their practicum classes. The objective of the study was explore the extent of student English teachers' use of OCF strategies and whether they would prefer the OCF types that promote interaction between language teachers and their students, and among their students or not. EFL student teachers' stated beliefs and classroom practices of OCF were explored by means of utilizing a survey and qualitative methods using classroom observations and face to face interviews. ELT and non-ELT pre-service EFL teachers studying in their final years at the Departments of English Language and Literature and English Language Teaching at Ataturk University participated in the survey and twenty of them took part in the both classroom observations and the interviews. This study examined EFL pre-service teachers' beliefs of importance of OCF provision, amount of their OCF provision in the classroom, preferences for error types to be treated, preferences for OCF types to treat with, preferences between explicit or implicit OCF types, preference between input providing or output prompter OFF types preferences for the timing in order to treat the erroneous productions, and preferences for the sources of OCF provision in general. This study also investigated whether EFL pre-service teachers beliefs differ regarding their ELT or non-ELT status. The main findings indicate that the participants with both ELT or non-ELT background regard OCF provision to be essential for language progress. As for their practices in the classroom, preservice EFL teachers found errors related to grammar (98%) and vocabulary (82.8%) more important than those regarding pronunciation and semantic. With regard to their preference for OCF type, explicit correction (92.9%) was their most frequently used error OCF technique, which do not promote the interaction between the language teachers and their students, and among the students. However, the analyses detected a discrepancy between their sated beliefs of OCF provision and their actual practices in the classroom. Finally the data revealed that there are significant differences between ELT and non-ELT pre-service EFL teachers regarding their beliefs on most of the belief topics.