Perspectives about teaching profession in an ELT context: A journey from pre-service to in-service
İngiliz dili eğitimi bağlamında öğretmenlik mesleği ile ilgili bakış açıları: Hizmet öncesinden hizmet içine bir yolculuk
  1. Tez No: 854429
  2. Yazar: MUHAMMED SALİH TAŞDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RANA YILDIRIM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bakış açıları, hizmet öncesi, hizmet içi, çoklu durum çalışması, öğretmen gelişimi, Perspectives, pre-service, in-service, multiple case-study, teacher development
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 324
Özet
Bu çalışma, 2012 yılında İngilizce Öğretmenliği bölümünden mezun olan ve halihazırda Türkiye'nin çeşitli şehirlerindeki okullarda görev yapan 9 yıllık deneyime sahip öğretmenlerin bakış açılarının doğasını ve gelişimini araştırmayı amaçlamaktadır. Çoklu durum çalışması olarak yürütülen bu çalışma aynı zamanda bakış açılarının değişimine veya değişmemesine hangi faktörlerin katkıda bulunduğunu tespit etmeyi hedeflemektedir. Araştırmada yorumlayıcı paradigmayı temel alan nitel bir araştırma deseni kullanılmıştır. Nitel araştırma ilkeleri doğrultusunda çoklu durum çalışması yöntemi seçilmiştir. Bu araştırma deseni, çalışmanın keşfedici, betimleyici ve açıklayıcı amaçları doğrultusunda seçilmiştir. Araştırmanın katılımcıları, hizmet öncesi yıllarına ait yansıtıcı günlükleri mevcut olan, 9 yıllık deneyime sahip 5 öğretmendir. Bilgi açısından daha fazla veri sağlayacak vakaları seçmek için amaçlı örneklemenin bir türü olarak ölçüt örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Veri toplamak için katılımcıların staj deneyimleri sırasında yazdıkları yansıtıcı günlükler ve mezuniyetten 9 yıl sonra gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış görüşmeler kullanılmıştır. Araştırma verilerinin analizi ve yorumlanmasına Korthagen'in Soğan Modeli ve Cabaroglu'nun inançlardaki değişime ilişkin sunduğu gelişim modelinden faydalanılmıştır. Verilerin tematik analiz süreciyle analiz edilmesi ve yorumlanması aşamalarında bu çerçevelerin kullanımında abdüktif bir yaklaşım benimsenmiştir. İlk araştırma sorusuna ilişkin bulgular, bakış açılarının Soğan Modeli'ndeki tüm katmanların kapsayan çeşitliliğini, davranış ve yeterlilik katmanlarındaki bakış açılarının azlığını, eleştirel düzeyde yapılan yansıtıcı düşüncelerin yoğunluğunu ve pedagojik inanç düzeyindeki bakış açılarının yaygınlığını göstermiştir. İkinci araştırma sorusuna ilişkin elde edilen bulgular, öğretmen adaylarının bakış açılarını değiştirme eğiliminde olduklarını göstermiştir. Bakış açılarındaki bu evrimin nasıl gerçekleştiğine ilişkin sekiz tür tespit edilmiştir: koruma, açıklığa kavuşturma, pekiştirme, yeniden çerçeveleme, güçsüzleşme, hafifletme, basitleştirme, ve uyuşmazlık. Bu değişim süreçleri arasındaki ilişki de göz önüne alınarak, çalışmada bir değişim modeli sunulmuştur. Üçüncü ve son araştırma sorusu doğrultusunda katılımcı öğretmenlere bakış açılarının değişmesine veya değişmemesine sebep olan faktörler sorulmuştur. Bu kapsamda elde edilen bulgular ışığında iki ana başlık altında şu etkenler tespit edilmiştir: bağlamsal faktörler (yoğun bir özel hayat, finansal zorluklar, olgunlaşma ve yaşlanma) ve mesleki deneyimler (farkındalık (öğrenci gerçekliğinin farkına varılması ve sınıf gerçekliğinin farkına varılması), kritik olaylar, pratikte yaşanan güçlükler, pozitif deneyimler, diğer öğretmenlerden öğrenme ve statü değişimi). Diğer yandan, bakış açılarında değişiklik olmamasının nedenleri olarak teori ve uygulama arasındaki tutarlılık, dünya görüşü, öğrenci olarak deneyim, kişilik ve öğretmen olarak deneyim gösterilmiştir. Katılımcıların öğretmenliğe bakış açıları, idealist bir yaklaşımdan daha pragmatik bakış açısına doğru evrilmiştir. Başlangıçta idealist olan yaklaşımlardan ılımlı ve gerçekçi bir duruşa geçiş, öğretmenlik mesleğinin çeşitli yönlerinde kendini göstermiştir. Bulgular ışığında, öğretmen eğitiminin hem pratik ve teorik yönlerine hem de mesleki gelişime yönelik çeşitli çıkarımlara varılmış ve sistemin paydaşları ve daha sonraki çalışmalar için önerilerde bulunulmuştur. Araştırmada katılımcıların her birinin yapılandırmacı öğrenme yaklaşımlarının ilkeleri doğrultusunda benzersiz ve dinamik bir gelişim sürecinden geçtiği sonucuna varılmıştır. Çalışma, öğretmenlik mesleğinin dinamik ve çok yönlü doğasını destekleyen verilerle alana katkı sağlamayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
The study aims to investigate the nature and evolution of perspectives of the teachers who graduated from the English Language Teaching department in 2012 and are currently working in schools across cities in Türkiye with nine years of experience. The study, conducted as a multiple case study, also investigates what factors may have contributed to changes or non-changes in their perspectives. A qualitative research design, which is based on an interpretive paradigm, was employed in the study. In line with the principles of qualitative research, the multiple case study method was selected. This research design was chosen in accordance with the exploratory, descriptive, and explanatory nature of the study. The participants of the study were five in-service teachers with nine years of experience whose reflective journals from their pre-service years were available to the researcher. Criterion sampling as a type of purposive sampling was employed to select information-rich cases. The research instruments used for data collection were reflective journals written by the participants during their practicum experience and semi-structured interviews conducted nine years after graduation. The layers of reflection, as proposed in the Onion Model by Korthagen and Cabaroglu's model on the process of belief change, served as a guide in the initial understanding of the data. The research adopted an abductive approach in the utilisation of these frameworks in the stages of analysing and interpreting the data through a thematic analysis process. The findings for the first research question highlighted the diversity of perspectives across all layers in the Onion Model, scarcity of perspectives at behaviour and competency layers, dominance of critical reflection over surface level, and prevalence of perspectives at the level of pedagogical belief. It was also found that pre-service teachers tended to modify their perspectives more than they preserved them. Eight distinct patterns of (non-)change were observed in this process of change, which included conservation, clarification, consolidation, reframing, weakening, moderation, simplification, and disagreement. The interrelationship between these patterns was explained by a model of change. For the final research question, the participant teachers referred to a set of factors while explaining the changes and non-changes in their perspectives. These factors were contextual factors (a busier private life, financial difficulties, growing mature, and getting older) and professional experiences (awareness (which included awareness of student reality and awareness of classroom reality), critical incidents, challenges in practice, positive experiences, learning from other teachers, and change in status). On the other hand, the cited reasons for non-changes were consistency between theory and practice, worldview, experience as a student, personality, and experience as a teacher. The participants shifted from idealistic to more pragmatic perspectives in their approaches to teaching. This transition from an initially idealistic to a tempered, realistic stance was evident across various aspects of the teaching profession. In light of the findings, several implications were proposed for both the practical and theoretical aspects of teacher education and professional development, and recommendations for further studies were provided. It was concluded in the study that each of the participants has been through a unique and dynamic process of evolution in line with tenets of the constructivist approaches to learning. This study provided evidence as to the nature and outcomes of this dynamic and multifaceted process.